Извънредното положение налага извънредни мерки

Кризата, предизвикана от пандемията с коронавируса и извънредните мерки, предприемани в много държави, със сигурност ще повлияят на свиневъдния бранш. От ANPROGAPOR - Националната асоциация на свиневъдите в Испания, предлагат серия практически мерки, насочени в две области на действие:

превантивни мерки, насочени към опазване на здравето на работниците;

действия, насочени към осигуряване на непрекъсната работа в свинефермата, свързани с персонала (заразен и/или изолиран) или с ограничаването на доставките (логистика, намаляване на производството и т.н.).

Испанските експерти подчертават, че заради проблемите, предизвикани от COVID-19, животновъдите не трябва да намаляват степента на защита срещу патологиите, обичайни за свиневъдния сектор, като например африканската чума по свинете.

Превантивни мерки, насочени към здравето на работниците

Информативни мерки. Всички работници в свинефермата трябва да бъдат информирани за актуалната ситуация, свързана с болестта, за превантивните мерки, насочени към недопускане разпространението на вируса, и за тяхната значимост за опазване на здравето им за дейността на фермата.

Важно е да се използва информация от официални източници. Обръщайте се към съответните държавни органи.

Закачете листовки с информация на заболяването и за санитарно-хигиенните мерки.

Общи мерки:

- Забранете всякакви ненужни посещения във фермата. При необходимите посещения външните хора трябва да носят средства за индивидуална защита и да спазват разстояние минимум 1 м от персонала.

- В тоалетните и баните трябва да има достатъчно сапун и дезинфекциращи средства. Испанските експерти препоръчват използването на широкоспектърния дезинфектант за ръце Virkon S.

- Поощрявайте честото миене на ръцете.

- По-често мийте местата за общо ползване във фермата - съблекални, бани и други помещения. Сложете отделящи екрани между хората от различните производства.

- При възможност дайте приоритет на дистанционната работа на административните дейности.

- Избягвайте тесни контакти между сътрудниците - спазвайте разстояние минимум 1 м.

- Избягвайте съвместното ползване на леки коли. В случай на съвместно ползване на транспорт могат да пътуват заедно само работници от една смяна или едно производство от една и съща група и използвайки средства за индивидуална защита.

- Не допускайте работниците да напускат свинефермата в работно време и да посещават обществени места - например ветеринарната служба и др.

Персоналът трябва да работи през цялото време с предпазни маски

Бъдете внимателни при използването на ръкавици. Те могат да дадат лъжлива представа за защита, а мръсните ръкавици са много рискови. Ако се използват, ръкавиците трябва да се сменят често.

На входа на свинефермата осигурете измерване на температурата на работниците. При използване на лазерен термометър отначало направете индивидуално калибриране - измерете температурата и с лазарен, и с обикновен персонален термометър, за да получите референтното показание за всеки човек. По този начин можете да използвате лазерен термометър, а отклоненията от нормата проверявайте с обикновен.

Избягвайте събирането на повече от 20 души, ако това не е абсолютно необходимо.

Отложете планирани пътувания.

Действия, насочени към осигуряване на ,дейността във фермата

Съществуват няколко сценария за производството и грижите за животните в извънредна ситуация, каквато е разпространението на COVID-19: мерки за намаляване на влиянието, ако тестът на работник е положителен за COVID-19; мерки, насочени към намаляване на влиянието на мероприятия по затваряне на района; достъп до фермата; мерки извън работното място.

Мерки за намаляване на влиянието, ако тестът на работник е положителен за COVID-19

Вариант 1: Групирайте работниците по отделни производства:

Разделете ги така, че между тях да няма контакт - може да сложите физически прегради. Например идеалната група за работниците в репродуктора и работниците в помещението за опрасване е да се състои само от един човек.

Направете различен график за работниците в отделните производства.

Перете и дезинфекцирайте отделно дрехите на работниците от отделните групи.

Всички работещи да се хранят на групи, които не се засичат. Мийте и дезинфекцирайте местата за общ достъп между групите.

Комуникирайте по телефона.

Обособете работното пространство, особено ,при преместване на животните във фермата

Определете колко далече може да стигат работниците, изпращащи животните, и тези, които ги приемат, така, че разстоянието между тях да е 3 метра или сложете физическа бариера.

Целта на вариант 1 е при неблагоприятно развитие на нещата, когато работник е заразен с COVID-19, под карантина да бъдат поставени само работниците от неговата смята, а останалите групи да продължат да работят.

Вариант 2: Направете дневна и нощна смяна:

Двете смени не трябва физически да се срещат във фермата. Препоръчва се между края на едната и началото на другата смяна да мине поне 1 час.

В края на смяната - миене и дезинфекция на помещения за общо ползване за следващата смяна.

Възможен вариант е, когато 70% от персонала работи през деня, а 30% - през нощта.

Целта на вариант 2 е при неблагоприятно развитие на нещата с разболял се служител само работниците от неговата смяна да са контактни. По този начин другата смяна ще може да продължи да работи.

Вариант 3: Направете плаващ график при извънредна ситуация

Този вариант е сложен за реализация, но ще е един от малкото достъпни, ако работниците ви не могат да стигнат до фермата, ако са се заразили или са в самоизолация.

Договорете се с работници от други ферми, които могат да хранят и да се грижат за животните, докато вашият персонал се върне.

Организирайте “мобилен” персонал.

Целта на вариант 3 е осигуряване на благополучието на животните и гаранции за това, че дори ако произведствената дейност на фермата спре ще има кой да храни, гледа и лекува животните при необходимост.

Във връзка със спецификата на работата и квалификацията на персонала при манипулациите с нерезите ,заместването на работници е много сложно, затова трябва да се вземат превантивни мерки както вътре в помещението, така и отвън.

В самото помещение групирайте работниците и избягвайте контакт, по-близък от 1 м. Групите не трябва да се засичат на входа на помещението.

Намерете други източници на семенен материал.

Фуражи за ,свинефермата:

Осигурете достатъчно количество фураж в силозите. Не се препоръчва да чакате, докато се изпразнят.

Намерете варианти за доставка на фуражи.

При затваряне на собствен фуражен цех определете количеството съхраняван фураж и изчислете дали ще ви е достатъчен до възобновяване на работата.

Вземете бързи превантивни мерки, насочени към опазване здравето на персонала, за да осигурите нормална работа в свинефермата
Снимка: YouTube
Вземете бързи превантивни мерки, насочени към опазване здравето на персонала, за да осигурите нормална работа в свинефермата Снимка: YouTube
На входа на свинефермата осигурете измерване на температурата на работниците. При използване на лазерен термометър отначало направете индивидуално калибриране - измерете температурата и с лазарен, и с обикновен персонален термометър, за да получите референтното показание за всеки човек.
На входа на свинефермата осигурете измерване на температурата на работниците. При използване на лазерен термометър отначало направете индивидуално калибриране - измерете температурата и с лазарен, и с обикновен персонален термометър, за да получите референтното показание за всеки човек.
Персоналът в свинефермата трябва да работи с маски през цялото време
Снимка: Pixabay
Персоналът в свинефермата трябва да работи с маски през цялото време Снимка: Pixabay
Ръкавиците трябва да се сменят често, тъй като замърсените са много рискови
Снимка: Pixabay
Ръкавиците трябва да се сменят често, тъй като замърсените са много рискови Снимка: Pixabay