Разсад домати, краставици, пипер, патладжан и тиквички скубят от оранжериите си стопаните в Граф Игнатиево и го носят на боклука. Причината е, че е прораснал до коленете, тъй като не е имало къде да го пласират. Пазарът в селото, който се намира на Карловско шосе, е затворен заради пандемията. Някои земеделци са изхвърлили в казаните по 30-40 хиляди бройки разсад.

„Страшното ще дойде, когато няма да можем да продадем и зеленчука, гледан под найлоните. Едва ли ще има тази година сезон по морето, където караме продукцията си. А сме вложили огромен труд и хиляди левове. Някои са взели и кредити“, тюхкат се земеделци от селото.
Единственият търговец, който работи на пазара, е агрономът Борислав Борисов. Той предлага в магазина си семена. Клиенти обаче няма.
„Преди да ни удари коронавируса, пазарът винаги бе пълен с народ. Друг път през април при мен се чакаше на опашка, а сега с часове никой не влиза“, казва Борисов. По думите му заради ограничителните мерки по влизане и излизане в Пловдив рядко вече минават автомобили по Карловско шосе, което е сред най-невралгичните в региона.
Жителите на Граф Игнатиево дори вече пресичали, без да се оглеждат. Не натискали и копчето на пешеходния светофар, за поставянето на който се борели няколко години.
„Бяхме принудени да затворим пазара, защото там спираха стотици шофьори и се трупаха пред сергиите. При това стълпотворение щеше да има много заразени“, коментираха от ръководството на община „Марица“. Затвореният пазар в Граф Игнатиево.

Затвореният пазар в Граф Игнатиево.