Качеството на засаждане и добивът с ниска себестойност зависят от подготовката на разсада, точната почвообработка и от технологиите от ново поколение

Екип на в. "Български фермер"

Пролетната кампания започва и в зеленчукопроизводството. На ход е армията от различни иновативни модели на разсадо-посадъчните машини, предлагани на пазара от многобройни европейски брандове. Дойде и тяхното време. Разсадите на повечето зеленчуци са готови и чакат благоприятното време, за да бъдат положени в лехите, оформени от иновативни машини, използващи технологии от ново поколение.

Разсадо-посадъчните машини се използват за агротехнически мероприятия, които се прилагат от зеленчукопроизводителите в техните старателно подготвени полета и обхващат два основни етапа:

- засаждане на разсада или семената на културите от тази група

- развитие на разсада или растенията от засетите семена.

Грешки в отглеждането на растенията могат да се допуснат, те са поправими, но засаждането трябва да се извършва при строго спазване на правилата. Зеленчукарите-професионалисти добре знаят, че в противен случай новият зеленчук го грозят три опасности:

- неправилно развитие на разсада и лоша реколта

- непродуктивни растения и срив в реколтата

- пълно ликвидиране на засадените или засети култури.

Спазването на тези задължителни условия е гаранция, че разсадо-посадъчните машини ще осигурят успешен старт за развитие и добра реколта. Навременното, висококачествено засаждане или сеитба е основата за получаване на очаквания резултат от комплекса обработки. За извършване на тези важни операции са необходими надеждни, лесни за използване, машини. Те осигуряват успеха на фермера, което днес означава качество, ниска себестойност и конкурентоспособност, споделя дългогодишният зеленчукопроизводител Димитър Конзуров, Агробизнесмен на България за 2002 г.

Разсадо-посадъчните машини и специализирани сеялки - това е по-особена земеделска техника, в която се използват и елементи от различни продуктивни инвентари. Те са конструирани така, че височината за работа съотвества на параметрите на различните разсади или семена и може да бъде от нула до двадесет сантиметра.

Засаждането се извършва на добре обработени и оформени от производителите с лехообразуватели “пътеки” с различна работна ширина, варираща от петдесет сантиметра до метър и половина. Качеството на засаждането зависи от правилната подготовка на разсада и точните обработки за полагане на разсада или семената в нивата в съответствие с агротехническите изисквания за отглеждането на домати, зеле, краставици, пипер, моркови, броколи, маруля, лук, целина, праз, патладжан или на култури като цвекло, тютюн, лавандула и други, обяснява г-н Конзуров.

В общопазарното протфолио за селскостопанска техника разсадо-посадъчните машини и сеялки заемат твърде обширен сегмент. От това възниква и трудността производителят на зеленчуци да направи правилния избор, като се съобразява, разбира се, и с цените /вариращи от 10-15 хиляди до 35 000, а не рядко и повече/, и със своите възможности. При очертаваща се в днешно време пазарна стагнация във всички браншове, изборът става още по-сложен, особено при наличиеито и на климатични трусове. Но не трябва да се забравя и рентабилността от такива машини...

Разнообразието им е значително. Каквото е разнообразието и на зеленчуковите и другите култури, обработвани от тези прецизни, умни агрегати. Има модели оборудвани с въртяща се двуредова въртележка, която разделя растенията на два реда и може да се захранва от един единствен оператор

В тях действат системи за управление на разстоянието между растенията с хидравлично задвижване. Сериозно предимство е това, че на полето такава машина може лесно да се регулира от оператора, без да е нужен висококвалифициран персонал.

Освен в градините и оранжериите разсадо-посадъчните машини с допълнително оборудване стават сеялки за малки семена /моркови, зеле, краставици и т.н./. Зоната им на действие се разширява и с култури като тютюн, лавандула, коноп. Стават и за овощни градини, лозя. Могат да бъдат полезни и за горското стопанство. С тях, чрез неголеми изменения в устройството им, се садят храсти, бреза, дъб, смърч, боров разсад и др. Те са подходящи и за разсадници за рози.

Разсадо-посадъчните машини могат да бъдат от двуредови до 8 и повече редове, навесни или прикачни, автоматични и полуавтоматични.

В тях е заложена висока производителност, точност на дълбочината на засаждане и поддържане на прецизни разстояния в реда. Това става чрез хидравлични системи. Дълбочината на засаждане ,се регулира с електронна настройка

Постига се изгодно съотношение между качество на работа, ефективна употреба в полеви условия и цена. Има и машини с 3-точков прикачен механизъм или със самоходно устройство. Със самоходните версии се гарантира висока маневреност, отпада нуждата от водач на трактор, по- икономични са.

В други модели се използва технологията "въртене". Подходящи са за засаждане на зеленчуци в тарелки с различна форма - пирамида, цилиндър, конус.

Такава е и многофункционалната разсадо-посадъчната машина Dual12 Gold. Тя е от по-широко представените на пазара марки. Полуавтоматична, служи за засаждане на разсад с диаметър до 4 см, придвижва се на гумени колела. Върху машината е монтирано специално устройство /бункер/ с въртяща се стойка и с капацитет от 4 касети. Към това се прибавя и система за засаждане на разсади с независими и подвижни секции. Тя съдържа хоризонтален разпределител за растенията с 12 кофички с отварящо се дъно. Регулируеми пружини увеличават или намаляват налягането върху трамбоващите колела или върху предните гъвкави колела. Някои от моделите на марката имат хидравлична телескопична или сгъваема рамка, която може да се изключва автоматично при аварийно спиране.

Контролът на засаждане е постоянен

Работната ширина при стандартни модели се регулира от 15 до 50 см с възможност за вариране. Те имат висока продуктивност.

Производителността на един оператор е 6000-7000 разсада на час в един ред при разстояние между редовете максимум 110/150 см. Поставя се и допълнителна странична въртяща се стойка за минимално разстояние между редовете от 120 см, или кръстосана стойка с две платформи. Може да се добави микрогранулатор с локализирано и синхронно разпределение към всяко растение, както и 12-посочен дозатор, уплътнител за мека и суха почва. Има и резервоар за вода за овлажняване на разсада с различна вместимост, както и допълнително устройство за мулчираща лента при желание на производителя. Теглото варира от 2 до 4-5 тона, в зависимост от модела.

Друга пазарна серия е ТРИУМ 45, която се състои от няколко модела, полуавтоматични и прикачни - по-големи /тежки/, средни и най-малки /бейби/. Предлагат се в 3-, 4-, 6-редови версии, със сгъваема хидравлична рамка. Елементите за засаждане са независими и модулни. Въртящият се разпределител обичайно е с 10-12 кофички /чаши/, а и повече. Гарантира се висока продуктивност, качество на засаждане и комфорт за оператора, дори когато условията за работа на полето са трудни. Продуктивността ѝ е около 4500-7000 растения на час във всеки ред. Машината е подходяща за растения с развита листна система (напр. тютюн, домат, зеле, и т.н.). Най-малките представители от серията са полезни за производители, които търсят компактни размери, устойчива конструкция, леко и намалено притъпкване. Такива машини се предлагат за разсаждане на зеленчуци в 2- и 3-редов вариант, например за праз.

Има иновативни модели, оборудвани с двуредова въртележка, която разделя разсадите на два реда и може да се захранва от един оператор. Те са оборудвани със системи за управление на разстоянието между растенията. При тях хидравлично задвижване осигурява висока производителност, както и висока точност на дълбочината на засаждане и на разстоянията в реда.