Поредна година Русия губи репутацията си на надежден търговски партньор за Турция.

Най-големият вносител на слънчогледово олио в Турция е Русия, но тази година това може да се промени след като Русия забрани износа на слънчоглед до 30 юни, пише Agricensus. Сега има голяма вероятност турските купувачи да се насочат към Украйна. Но не е ясно дали ще им стигнат количествата?

Турция трябва да внесе най-малко 150 000 т слънчоглед на месец през следващите 3 месеца, което е еквивалентно на около 60 000 т внос на олио. Поради липса на внос на слънчогледи, до края на сезона Турция ще трябва да внесе около 200 000 тона олио, голяма част от който може да е от Украйна.

По данни на Турския статистически институт в страната най-големият дял на вносно слънчогледово олио се приписва на Русия с 266 000 т, внесено от началото на маркетинговия сезон 2019/20. В същото време делът на Украйна в общия внос в Турция е доста незначителен, като през 2018/19 г. е само 37 000 млн. тона, а през този маркетингов сезон няма износ досега.

В сегашния сценарий Украйна има шанс да изнесе значително количество за Турция. Но товарните тарифи от Черноморск до Мерсин (за кораб от 6 000 тона) са същите като от Чорноморск до Индия, т. е. 40 - 45 долара / млн. т, така че има съмнения колко украински износители на слънчогледово олио ще се насочат към Турция.