От 15 април до 15 май 2020 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 за хуманно отношение от ПРСР 2014-2020 г.

Съгласно заповед на изпълнителния директор на фонд "Земеделие" заявления за подпомагане ще се приемат в областните дирекции на фонда, но стопаните трябва предварително да си запазят час за подаване на документите.

В рамките на обявения прием, тези, които са поели през 2017 г. доброволни 5-годишни ангажименти, могат да увеличават броя на животните, одобрени за подпомагане с първото заявление, както и да заявяват нова дейност или по мярката, без да поемат нов ангажимент.
Животновъдите,

които кандидатстват за първи път

през настоящия прием не поемат многогодишен ангажимент.

Стопаните предварително следва да актуализират данните за отглежданите от тях животни в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ - актуализацията включва както мястото на отглеждане на животните, така и капацитета на обекта. За дребните преживни се изисква изрично да е посочено и тяхното предназначение.

За телета и малачета е необходимо предоставяне и на съответните кантарни бележки във връзка с определянето на съответната категория - ако не бъде предоставена кантарна бележка, животното ще се счита за теле или малаче от категория над 220 кг.

Кандидатите, които желаят да актуализират своите данни или заявяват нови животни, трябва да предоставят становище, предварително издадено от БАБХ - във връзка с доказване на наличие на достатъчно осигурена свободна площ в животновъдния обект.