Европейските индустриални асоциации, представляващи сектора на офроуд мобилни машини, призоваха ЕС да предприеме бързи мерки за прекъсвания, причинени от пандемията от коронавирус.

В съвместно писмо, изпратено до Европейската комисия, асоциациите, включващи CEMA, Европейската асоциация за селскостопански машини, поискаха мораториум на срокове за 2020 и 2021 г. на двигатели за селскостопански превозни средства.

Съгласно сегашната времева рамка, тази година е важна за двигателите от Stage V в мощностните рамки под 56kW/75hp и над 130kW/174hp.

Според настоящите разпоредби производителите имат срок до 30 юни 2020 г. да монтират двигатели Stage V към тези машини и до 31 декември 2020 г. да ги пуснат за продажба в ЕС. Идентичните крайни срокове се прилагат през 2021 г. за машини с мощност от 56kW/75hp до 130kW/174hp.

Асоциациите посочват, че пандемията Covid-19 е причинила огромни прекъсвания в доставката на части и компоненти. Такъв беше случаят в Китай няколко седмици и сега започва за други компоненти от Италия и други страни-членки на ЕС.

С напредването на пандемията в Европа и САЩ се планират или очакват по-нататъшни прекъсвания, включително налагани от правителствата блокировки.

Без основни части като гуми, оси, хидравлика, осветление и електронно оборудване, производителите са ефективно възпрепятствани да завършат изграждането на трактори и самоходни машини в наложените срокове.

В резултат на това няма да могат да използват вече придобити двигатели, които ще трябва да бъдат бракувани. Това ще доведе до икономически щети и ненужни отпадъци от суровини и ресурси, се казва в съобщението.

„Ситуацията е критична“, казва генералният секретар на CEMA Джером Бандри. „Трябва да бъде предоставен временен мораториум, като сроковете се отложат, докато ситуацията може да бъде преразгледана. Тази мярка би предотвратила по-нататъшни икономически щети, причинени от пандемията за нашите производствени индустрии и работните места, които зависят от тях.“