Защо отмениха фермерските пазари, а тези на Женски пазар и Ситняково действат, пита Ели Илиева от БАБ

Диана Ванчева

Общо взето нищо кой знае какво не се случва в тия дни по нивите, казва Ели Илиева от Врачанско, член на Българската асоциация “Биопродукти”(БАБ).

С колегите ми имаме сериозни проблеми с

доставките на семена и препарати.

Аз например досега получавах биологични семена от Италия, за които като редовен клиент дистрибуторите вече се чудят как могат да ми ги доставят.

Колежката ѝ Албена Симеонова, шеф на асоциацията, в продължение на седмица и отгоре се опитваше да се пребори да си получи биологичните семена и най-накрая, като плати двойно за транспорт, я пуснапха да си ги прибере.

Притеснението е, че никой от тях не знае утре какво ще се случи, как ще работят. Страхът им за собствения бизнес е голям.

Опасяват се и как ще реализират биологично произведената продукция, която би задоволила и зарадвала много потребители.

Ние например в БАБ се чудим защо с лекота забраниха фермерските пазари а тези на Ситняково и Женският пазар работят усилено, казва Илиева. Твърдим, че нашият фермерски пазар пред МЗХ дори имаше по-добри хигиенни условия от тях, защото в двата му края беше осигурена дезинфекция, а по средата имаше мивка, вода и сапун.

Иначе по селата всички стопани се тревожим всички заедно, че идва април и трябва да засеем и засадим. Ние дребните производители имаме още по-малко полезни опции от големите, имаме кредити, нямаме резерви като тях, подчертава Ели.

От Асоциацията на биопроизводителите вече предложиха, ако може, фонд “Земеделие” да помисли как по-бързо да отпусне парите за биологична продукция, за да няма фалити.

Ние малките производители няма да можем да изчакаме плащанията по агроекологичната и биологична мярка през май, добавя Албена Симеонова. Според нея и нейните колеги МЗХГ трябва да изработи нов извънреден план за земеделието как изцяло да улесни пролетните фермерски работи на малките производители.

На полето при нас няма струпване на хора, като ми работят две сеялки и един трактор, които са на разстояние, с нищо не мога да наруша извънредните мерки, обяснява Симеонова.

А за лозето казва, че там работят двайсет семейства, които не е освободила и се чуди как ще ги извозва до него и нивите, с колко автобуса, за да спази изискванията за спазване на социална дистанция.

Продоволствен щаб е задължителен,

както го предложи колегата Красимир Кумчев на МЗХГ, казват биостопаните от асоциацията. И напомнят, че сега е моментът да си затворим границите за многото вносна продукция от плодове и зеленчуци, да засадим и засеем наша и да се храним с нея.

Същото предложи и Георги Василев от Асоциация "Български пипер".

Редно е МЗХГ и фонд “Земеделие” да помислят за облекчения, безлихвени кредити, защото на много колеги като мен, сметките ни в банките са вече "издухани" и не знаем как да се справим, казва Ели Илиева.

Според нея днес търговците вече масово си искат парите в кеш и не допускат отсрочки на плащанията.

Споменава, че тя и други стопани в района ще могат да изкарат още най-много две седмици да стоят вкъщи. После положението ще стане критично.

Ели ще сее биологичен слънчоглед, миналата година тя изкара качествен биоечемик, но се оказало, че няма кой да го купува. Сега и 16 тона биотритикале й стоят така в склада.

Казва, че който желае, може да й се обади, защото продукцията е прекрасна и чиста от пестициди. За него е купила базови семена от Института в град Генерал Тошево. Продукцията е чудесна и за фураж, но се оказало, че много от нашите животновъди не били запознати какво е това тритикале и може ли да изхранва стадата им.

Част от тритикалето й го изкупили от Пещера, за да правят спирт, но 16-те тона останали, защото не могат да напълнят камион.