Голяма част от хората по време на карантина хапват повече от необходимото. Не са малко и хората, които искат да се хранят правилно, но не знаят какво да хапват, след като всеки ден са си вкъщи, а не им се занимава с трудни рецепти.

“Сега е добър момент хората да си дадат сметка с каква храна се хранят. Задължително в закуската трябва да присъстват голямо количество белтъчини, комбинирани със свежи зеленчуци или сложни въглехидрати. Закуска, богата на въглехидрати, би ни причинила редица негативни ефекти през деня като недостатъчна ситост и доспиване”, казва пред БНР Мария Сбиркова, която е завършила Психологическия институт по хранителни навици в САЩ.

В момента Мария преправя рецепти, които са познати на всички, но са без захар и брашно. Според нея подходящи за закуска са яйцата, изварата, пушени риби и др.

На обяд е добре да бъде най-обилното хранене, като е добре да се консумира месо, което може да се комбинира със сложни въглехидрати като киноа, овес, елда. Задължително трябва да присъстват и свежите зеленчуци, които са богати на много витамини и минерали.

Според нея са изключително важни макронутриентите в трите основни хранения за деня.