Хранене основно със зеленчуци помага за предотвратяване и контролиране на астмата, а млечните продукти и храните с висока масленост увеличават рисковете от заболяването, съобщи електроното издание МедикълЕкспрес, цитирано от БТА. 

Това са установили учени от американската организация "Лекарски комитет за отговорна медицина", които публикуваха резултатите от проучването си в сп. "Нутришън ривюс".

"Астмата е хронично заболяване, което засяга над 25 милиона американци и за жалост то прави хората по-уязвими към Ковид-19", каза авторката на проучването д-р Хана Кахлеова, директор по клинични изпитания в организацията. "Изследването ни дава надежда, че промените в диетата може да са полезни", добави тя.

Учените са изследвали установени вече връзки между храненето и астмата и са стигнали до извода, че плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите продукти могат да бъдат полезни за астматиците, а млечните и високомаслени продукти да вредят.