Това призова колегите си късно снощи Божидар Петков, шеф на асоциацията на малинопроизводителите

След конферентния консултативен съвет по плодове и зеленчуци, проведен вчера, министърът на земеделието Десислава Танева даде обективни и изчерпателни обяснения, които не са много добри за нас, но са актуални за период на извънредно положение, казва на колегите си, производители на плодове и зеленчуци, Божидар Петков късно снощи.

Той ги призовава да мислят реално за постижими неща в исканията си и допълва, че МЗХГ вече има и ще им предложи програма кога и за какво да се дадат средствата за де-минимис.

Според него

даването пари на калпак

не може да продължи,

защото силно размива основната цел да се помага на сектора.  Неговото мнение е да се поиска субсидия за произвеждащите плодове и зеленчуци за индустрията.

"Това ще означава, че каквото успеем да продадем на пресния пазар ще му вземем добра цена, а каквото не успеем, вместо да го изхвърлим, ще го продадем на индустрията на каквато и да е цена + субсидията, което пак ще е по-добър вариант", казва Петков.
Той смята, че ползването на

средства в аванс за

техника за охлаждане,

сортировка,опаковка съхранение и борба с климатичните промени ще им донесе по-голяма сигурност, че ще опазят отгледаното и ще го  заготвят, съхранят и продадат с най-добра принадена стойност.

Средствата за сухранение на обрана, но непродадена продукция също ще бъдат добре дошли за производителите, които все още нямат собствени хранилища.  Хладилници има и то много, и то празни, съобщава Петков и се надява, че обещаните компесаторни плащания от страна на МЗХГ ще се изпълнят. Хубаво е да се конкретизират с цифри и обеми, допълва той.