България предлага на Европейската комисия да предостави възможност на държавите-членки доброволно да прилагат хоризонтална извънредна мярка COVID-19 във всяка от програмите си за подкрепа на уязвимите фермери и преработватели.

На Съвет на министрите на земеделието тази седмица, българският министър на земеделието, храните и горите Десислава Танева запозна колегите с предложенията на страната ни.

Те предвиждат механизмът COVID-19 да функционира на национално ниво, като всяка държава-членка да има възможност да използва недоговорираните средства по програмите си за стабилизиране на секторите земеделие и храни.

 Да бъдат използвани недоговорирани средства от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, за морско дело и рибарство 2014-2020 и програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Предлагат се няколко направления.
Първото е да има компенсаторна мярка за извършени разходи за превенция от пандемията за осигуряване на дезинфектанти, маски, защитни облекла, разходи за дигитализация за осъществяване на дистанционна работа.


Второто предвижда компенсаторна мярка за извършен разходи за съхранение на продукцията, за компенсиране на свиване в цените и намаление на цените на произведени стоки, за ограничения при реализацията на продукцията и ограничения в пазара, както и за спиране на дейност.

Страната ни предлага още да има и компенсаторна мярка за земеделски стопани, преработватели или оператори за осъществяване на логистика. 
Освен механизма COVID-19, страната ни настоява да се разработи и спешна мярка за справяне с кризисната ситуация, чрез предоставяне на целева финансова помощ от бюджета на Общата организация на пазарите.

За всяка страна да бъдат определени финансови пакети на база продукцията в засегнатите сектори в растениевъдството (плодове и зеленчуци) и на база популацията на животните от най-засегнатите сектори.