Коронавирусната пандемия принуди производители на машини да прекратят временно своите европейски операции, но германският бранд за комбайни за захарно цвекло и картофи ROPA все още работи.

Базираната в Сителсдорф компания е щастлива, че не използва политика „точно навреме“ за компонентите, от които се нуждае за изграждането на нови машини, а разполага с колкото може повече предварително.

Тази напреднала политика за зареждане със сигурност изплаща дивиденти по време на ситуацията на Covid-19 и компанията работи усилено, за да гарантира, че новите машини, поръчани за реколтата през този сезон, са готови. ROPA смята, че разполага с достатъчно компоненти, за да продължи сглобяването на нови машини до края на април, когато се надява да получи нови запаси от части.

Немският производител вече е предприел многобройни мерки за защита на своите 380 служители, като никой от тях все още не се е заразил с вируса. Тази седмица допълнителните промени с цел намаляване на риска за персонала включват, където е възможно, разделяне на работната сила на различни смени. Редица пунктове за прехвърляне на части също са инсталирани между различните отдели.

„Това трябва да помогне за по-нататъшно намаляване на риска от инфекция и се опитваме да държим персонала колкото се може по-далеч един от друг в монтажната сграда“, казва Максимилиан Енглбрехт от ROPA.

Производството на тазгодишните самоходни товарачи за захарно цвекло Maus е към своя край и компанията вече започва с комбайните за картофи и захарно цвекло през този сезон. „Трябва да изработим и доставим нови машини“, добавя той. „Земеделските производители не могат да чакат нов комбайн за картофи, когато културите са готови.“

Планът е да се доставят нови комбайни по-рано от нормалното. "Никой не знае какво ще се случи в бъдеще и дали няма да има ограничения за транспорта."