Земеделски производители от Испания се включват в действията в борбата със заразния вирус като предлагат помощта си на общините да дезинфекцират с трактори пътищата на градовете, до които военните не могат да стигнат.

Във Валделакалзада (2700 жители), столицата на Лас Вегас Бахас - един от най-важните напоявани райони в Естремадура - работата по дезинфекцията започна в деня, след като и там бе остановено извънредно положение. Антонио Родригес, 63-годишен производител на плодове и зеленчуци, миналият понеделник подготви своя трактор с пулверизатор и резервоар с вместимост 2000 литра. Вместо обаче да пръска с фунгициди, сега го е напълнил с разтор от белина и вода.

Антонио признава, че безпокойството  за това какво ще се случи със стоката му и бизнеса в следващата кампания го е оставило на страна, за да се отдаде напълно към ежедневното почистване на града му. Той го прави на две смени - четири часа сутринта и още четири следобед - придружен от двама общински работници пеша.

Три дни след това инициативата се разширява и сред колегите му като още четирима се включват доброволно. А всеки път, когато гражданите видят, че тракторите минават покрай улиците им, аплодират от прозорците.

Източник:www.tellerreport.com