Какви облекчения трябва да имат младите при стартирането на своя агро-бизнес?

Достатъчни ли са предвидените в момента за тях средства в мерките от ПРСР?

Има ли необходимост от специални финансови и други инструменти, които да ползват младите земеделски стопани?

На тези и още въпроси се опитва да отговори Фондация Смарт Агростарт чрез публичната анкета, която може да намерите ТУК.

Привличането на повече млади хора в сектор Земеделие е основна цел на европейската и национална земеделски политики. Стимулите, които биха могли да привлекат новите поколения към различните агробраншове са разнообразни – финансови инструменти, различни мерки и приоритизиране на младите в ПРСР.

На този етап обаче постигнатите резултати са незадоволителни и все още земеделието е сектор, който се характеризира със застаряващи управленски и производствени кадри. Ето защо е от съществена важност в следващия програмен период след 2021 г. политиката и документите, регулиращи достъпа на младите до земеделието, да бъдат в достатъчно атрактивен и стимулиращ за тях вид.

Отварянето на дискусия по темата има за цел да даде насоки за пропуските и неяснотите във водените политики и да допринесе за по ефективно прилагане на взиманите мерки в посока обновяване на поколенията в селското стопанство, което е и една от целите на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.