"Стой си вкъщи" не е послание, което може да се отнася за фермерите по време на усилната работа, която се задава за пролетната кампания.

По този повод и заради многото зададени въпроси министърът на земеделието Десислава Танева публикува в профила си във фейсбук документите, необходими на земеделските производители, за да преминават през Контролно-пропускателните пунктове (КПП), поставени заради коронавируса.

Какви са правилата?

До ниви, овощни градини, лозя, оранжерии и земеделски земи, както и до животновъдни обекти, пчелини, водни обекти за отглеждане на аквакултури стопаните имат достъп за извършване на мероприятия по сеитба, пръскане, почвообработка, грижи за животните.
Фермерите се пропускат на КПП след като представят

попълнена декларация

която се намира наинтернет страницата на МВР.
Иска се и удостоверение за регистрация по Наредба 3, като земеделски стопанин - това е т.нар. зелено картонче.. Ако не е заверено за 2020 година, важи заверката му и за 2019 г.
Може да се представи и регистрация на животновъден обект (ферма, рибовъден обект или пчелин).

Допуска се преминаването на превозни средства със семена

Това се отнася и за посадъчен материал, торове, препарати, ветеринарно-медицински продукти, фуражи, поливна техника и други, необходими за извършване на земеделските, животновъдни дейности.
Фермерите имат достъп и

до областните офиси на фонд „Земеделие”

с цел подаване на документи, както и до общинските служби по земеделие за покументи и консултации.

Още...

Могат да посещават селскостопански аптеки, обекти за търговия с фуражи и ветеринарно-медицински продукти, магазини за резервни части, техника и оборудване, както и други, необходими за осъществяване на земеделската пролетна дейност.