Вместо да замества хората, подходът на Augean Robotics е да се облекчи днешната неефективност на агрономията чрез увеличаване на селскостопанските ръце с механични магарета, наречени Burros

След като завършва бизнес училище, главният изпълнителен директор на Augean Robotics Чарлз Андерсен започва работа за най-големия конкурент на John Deere - Case New Holland (CHNi). Така той опознава индустрията от самото начало като дете на наследствени фермери. След като анализира Blue River и по-широкия пазар за безпилотни стоки за CHNi, той заключва, че “автономията е сила за нови сривове на пазара в селското стопанство, което означава, че това е сила, най-добре комерсиализирана от стартъпи. Затова реших да създам компания за роботизация, фокусирана върху селското стопанство.”

Augean Robotics е една от малкото системи, които действително работят в полетата докато другите новости все още се тестват на закрито. Според Андерсен животновъдството и зърнопроизводството вече са на път да станат напълно автоматизирани. “Животновъдството често е сравнително механизирано и в някои случаи автоматизирано (например роботизирани доилни зали). Зърнените култури - царевица, соя, пшеница и др., също са много механизирани. Това е мястото, където Deere, CNHi , Kubota, AGCO и други съсредоточават своите маркетинг и пари, изграждайки по-големи трактори, комбайни, пръскачки и т.н.”

Това оставя специализираното растениевъдство (напр. плодове, овощни градини и зеленчуци) на разрушение.

“Като цяло нараства търсенето на храна с нарастващото световно население. Иронията на нарастващото население е, че въпреки че имаме повече хора на планетата, имаме по-малко фермери и по-малко хора, които искат да работят за фермери. По този начин, вложените средства, от труд през вода и торове до машини, са все по-скъпи и оскъдни."

“А като цяло производителите искат да правят повече с по-малко”, разяснява Андерсен.

Докато много финансови анализатори прогнозират свръхрастеж на агротехнологиите, настоящата реалност е възпрепятствана от дългите цикли на продажба и трудната работна среда.

“От страна на предизвикателствата средната възраст на фермер в САЩ е 58 години, а тези нарастващи възрасти корелират с консолидацията и все по-малкия брой оператори”, казва Андерсен. “В същото време условията често са много предизвикателни за автономността с осветлението, времето, променливостта на полето и суровостта, с която роботите трябва да се сблъскват и да се справят последователно отново и отново. Многообразието на всяка индустрия затруднява намирането на решения.”

В същото време възможностите могат да бъдат по-големи от другите области на автономност, тъй като безпилотните селскостопански превозни средства са в състояние да се насочват директно от работниците без разпоредби, пешеходци и други пречки.

Вместо да замества хората, подходът на Augean Robotics е да се облекчи днешната неефективност на агрономията чрез увеличаване на селскостопанските ръце с механични магарета, наречени Burros.

“Правим нещо различно”, хвали се Андерсен, “използвайки поетапен подход към пълна автономия, като започнем от съвместна роботизирана платформа наречена Burro. Тя помага на хората да работят по-продуктивно днес, събира тонове данни, с течение на времето може да бъде разширена до напълно автономно земеделие в най-различни условия.”

След като наблюдава как се бере и събира трапезно грозде, Андерсен пуска самоходна количка, която автономно да се движи между редовете на лозята като количка за беритба. “Установихме, че подобно на Kiva Systems в складовете на Amazon, ако автоматизираме транзита в полето, можем да дадем възможност на хората, които вършат работа с висока стойност/сръчност като брането, да бъдат много по-продуктивни”, добавя Андерсен. “Екип от 10 души, които събират грозде с един от нашите роботи, може да набере 40% повече плодове на ден и съответно изплащането на един от нашите роботи е само за 30-40 дни.”

В дългосрочен план той се надява да пренесе успеха си при трапезното грозде на други трудоемки култури като ягодоплодни и овощни плодове. “Всеки производител, който купува нашите роботи, започва да пита за пет други случая на употреба. Често в различни култури, за които не сме си представяли, че нашите Burros влизат и трябва да гарантираме, че автономията ни функционира последователно и надеждно навсякъде”, споделя Андерсен.

Той си представя роботизирано стадо, което се превръща в цялостна логистична платформа за земеделие през следващите няколко години. “След 5 години виждам нашите роботи Burro да формират основния приложно-програмен интерфейс за много от бъдещите автономни задачи, които хората биха искали в специалните култури. Овладявайки процеса на преминаване от А към Б в сложни селскостопански условия, с мощна и модулна автономна платформа, вярвам, че изграждаме платформа за носене на инструменти, която може да даде възможност за автономно бране, подрязване, плевене, пръскане на място и множество други задачи.”