Подходяща е за спанак, моркови, репички, ряпа, магданоз

Много от зеленчуковите култури, независимо на каква почвена повърхност се отглеждат, могат да се засяват разпръснато. Сеитбата става на ръка, като семената се разхвърлят равномерно върху добре обработената почва. След това почвата се накопава с малка мотичка или ако семената са много дребни - те се покриват с торопочвена смес. Отгоре лехата може да се мулчира с тънък слой пресят оборски тор или компост.

Този вид сеитба обаче не е много прецизна, тъй като семената може да не се разпръснат много равномерно. Затова на места посевът може да е по-разреден, а на други - да е сгъстен. Във втория случай се налага прореждане на пониците, за да могат да се развият по-качествени растения.

Разпръснатата сеитба е подходяща за спанак, моркови, репички, ряпа, магданоз и др.

ДИРЕКТНО В ЛЕХАТА

Голяма част от най-ранните зеленчуци в градината се отглеждат чрез директна сеитба. Такива са лук, моркови, репички, спанак, грах, магданоз и други подправки.

Засяване на редове - за предпочитане е

Не се налага прореждане на растенията

Засяването на зеленчуците на редове е за предпочитане, тъй като се избягва сгъстяването на растенията. При тази сеитба семената се поставят в браздичката на известно разстояние, като то се преценява в зависимост от зеленчуковата култура и съответните препоръки за отглеждането ѝ.

Засяването на редове е подходящо за абсолютно всички култури.

Разбира се, по-трудно се осъществява при зеленчуците, които имат много дребни семена и е трудно да се засеят поединично.

Гнездата са за Тиквови и Бобови

На дъното се поставя оборски тор

Самото име подсказва, че в лехите е необходимо да се оформят гнезда, като разстоянията са според вида на културата. В ямката се поставят 4-5 семена, които се разпределят равномерно и на известно разстояние едно от друго. Отгоре семената се покриват с влажна почва, която е отделена при изкопаването на гнездото. На дъното на гнездото може да се постави малко добре разложен оборски тор, който се примесва с почва.

Гнездовата сеитба е подходяща за всички представители на сем. Тиквови - краставици, тиквички, тикви, патисони, дини, пъпеши, както и за сем. Бобови - фасул, грах, бакла, а също и за бамя.

Трябва да се има предвид, че тиквите, дините и пъпешите се нуждаят от по-голямо разстояние между гнездата, тъй като тези култури образуват голяма листна маса, която се нуждае от пространство.

ФОРСИРАНЕ НА СЕМЕНАТА

Семената ще поникват много по-бързо, ако ги форсирате. Това става чрез накисване на семената във вода или чрез рътене.

Накисването е подходящо за по-дребните семена.

При рътенето семената покълват още преди да са засети в почвата. Подходящо е, когато културите се засяват по-късно, но се цели по-ранно производство.

Пролетните посеви са за най-ранните видове

Семената на някои от тях поникват по-бавно

Пролетната сеитба понякога започва още в края на зимата, особено в южните райони на страната и продължава до края на април - началото на май в по-хладните райони. Градинарите пристъпват към засяване щом почвата просъхне достатъчно, за да може да се обработва, но все пак да остане влажна, което да улесни поникването на растенията.

Тъй като пролетната сеитба се прави директно и често на зеленчукови култури, чиито семена са много дребни, почвата трябва да е много добре обработена. Ако тя се остави на буци, се затруднява младите поници да пробият почвената повърхност.

Най-рано се засяват студоустойчивите видове. Такива са магданоз, моркови, спанак, лук, репички и др. По принцип някои от тях са подходящи и за т. нар. зимни сеитби, които се правят в топлите райони на страната.

Ранната сеитба е препоръчителна за зеленчуците, чиито семена поникват много бавно.

По-късно при затопляне на времето може да се сеят грах, фасул, а също и тикви, краставици, дини, пъпеши и др.