Знаят ги фермерите, които планират правилно. Но най-голям принос за промяната в себестойността на сурово мляко има инфлацията, напомнят специалистите от Аналитичния център MilkNews

Жени Владинова

Всеки фермер независимо в кой сектор от животновъдството работи знае, че "спестяването" повишава ефективността на производството. Разбира се, става дума за "пестене" там, където е допустимо. И то по-скоро се изразява в отсрочване във времето.

Във всяка млечна ферма на първо място винаги е контролът на разходите. Заслужава да се отбележи, че много от фермите, участващи в производството на мляко, вече успяват значително да намалят нивото на производствените разходи. В почти всички сектори паричните разходи намаляват краткосрочно за да компенсират намаляването на нивото на покупните цени и запазването на ликвидността на фермата. Въпреки това тази тенденция е нестабилна не само в млекопроизводството, но и в много други отрасли. Обемът на оперативните разходи, например разходите за ремонт на машини и сгради, намалява много леко, така че притокът на инвестиции е ограничен. Подобна ситуация едва ли ще продължи дълго, защото в противен случай ефективността на земеделското стопанство ще пострада и в резултат на това рентабилността на производството на мляко ще намалее.

Но след като се отчита намаляване на производствените разходи, дали това се отразява положително върху развитието на млечните ферми? След направената равносметка за 2019 г. в европейските млечни ферми намалението на нивото на разходите има положителен ефект. Но има и ефект на бумеранг - "спестяванетоно" в някои случаи дори предизвиква редица негативни последици. Затова пестенето нека не бъде самоцел и водещо в работата на фермата.

Добър ефект в това отношение, и то като разкрива допълнителни възможности, дава намаляването на разходите за фуражи

Много производители на мляко в това отношение значително свиват обема при купуване на скъпи премикси и фуражни добавки. И при това без да има значително отрицателно въздействие върху производството на мляко или здравословното състояние на кравите. Мониторигът на фермите отчита, че тази стратегия ще стане актуална в бъдеще за повишаване на рентабилността и ликвидността на производството на млечни продукти. И то независимо от нивото на цените на млякото.

Според специалистите - какъвто е консултантът от Германия Бернд Лурман, вниманието на фермерите трябва да се съсредоточи върху отчитането на консумацията на концентрирани фуражи. Средно потреблението на концентрати не трябва да е повече от 280 грама на килограм произведено мляко.

Кога е изгодно да се пести?

Потенциалът за "спестяване" се наблюдава най-вече през втората половина на лактацията. В този период от време консумацията на концентрати се извършва в съответствие с нивото на производителността на мляко и на мазнини на животните, е позицията на специалистите.

Ниските разходи за фураж са от съществено значение за ефективното производство на мляко. В допълнение, обемът и качеството на захранващия силоз, както и неговият киселинен профил, енергийната продукция и съдържанието на протеини играят решаваща роля, напомня Бернд Лурман. В зависимост от сезона и наличието на достатъчно запаси в силозите, понякога е по-изгодно да помиришеш последния разрез силаж, отколкото да го събереш съветва специалистът. Поради факта, че качеството и количеството на силажа, получени при последната коситба, са много по-лоши. Често силажът почти не е подходящ за използване. Същото важи и за другите фуражи.

И защото говорим за пестене, има ли други резервни варианти за спестяване на производствените разходи

Да, има. По-рядко се анализират разходите, свързани с възнаграждението на изпълнителите. Въпреки това, в годишно изражение тази позиция на разходите има значителен дял от финансовия баланс. По този начин би било целесъобразно в началото на годината да се изготви предварителна оценка за отделните услуги. В някои случаи сравнението на цените на подобни услуги с редица конкурентни фирми ще бъде ефективно. Освен това условията за плащане трябва да бъдат обсъдени предварително с оглед на възможното предоставяне на отстъпка от 2-3%. Що се отнася до други позиции на разходите, например разходи за минерални торове, електричество или дизелово гориво

Тогава може би трябва да се преразгледа и промени съществуващата практика.

Но това, което не бива да се допуска, е намаляването на разходите за поддържане здравето на животните.

А те на са никак малки - варират от 1 до 1,5 евро/кг мляко, включително отглеждане на юници, около 5% от всички преки разходи и само около 3% от общите разходи на всяка ферма.

Така че в този случай няма значим потенциал за намаляване на разходите в тази категория. Това обаче не означава, че анализът на тези разходи може да бъде пренебрегнати.

Разходите, свързани с лечение на клинични заболявания, ветеринарни грижи и предприемане на превантивни мерки като ваксиниране и наблюдение на появата на патогени, трябва да бъдат внимателно наблюдавани. Като цяло разходите за лечение на болни животни, включително юници, не трябва да надвишават 1 евро/кг мляко.

Освен това се препоръчва да се направи сравнителен анализ на разходите за плащане на услугите на ветеринарен лекар. Както и на тези за купуване на лекарства.

Факт е, че за да се поддържа здравето на стадото, често е необходимо спешно да се провежда висококачествено лечение на болни животни. По този начин стратегията за провеждане на превантивни мерки от ветеринарен лекар е много по-важна от увеличаването на тези разходи. Защото само здравите животни имат висока продуктивност на мляко и ви позволяват да правите големи печалби.

Що се отнася до разходите за консултации, те са от второстепенно значение. Ако услугите на консултанта са ефективни, разходите, свързани със заплащането на работата му, се компенсират от по-високо ниво на постигната млечна продуктивност, добро здраве на млекодайното стадо и младите животни. Като цяло мениджърът, който внимателно планира дейностите на фермата предварително, ще може да спести от производствените разходи.

И накрая - трябва да се знае от всеки фермер:

Най-голям принос за промяната в себестойността на сурово мляко има инфлацията!