Нашата редовна читателка и запалена цветарка се интересува какви са най-подходящите условия за съхранение на мушката и сакъзи през зимата. Години наред "все някакси" се е справяла, но все пак иска да чуе и нашите съвети. С удоволствие й отговаряме.

Бабиният фаворит с много нови лица

Пеларгониумите са едни от най-любимите цветя на поколения българи. Смята се, че червеното мушкато пази къщата от зли очи, а цветовете му и днес присъстват в китките за наричане и за благоденствие, редом с чемшира и здравеца.

Преплетен в традициите, бабиният фаворит се развива като вид, обогатява се сортовата му листа с всяка изминала година и рядко се среща балкон или градина без негово присъствие.

Само преди няколко лета огромното "Калиопе" беше сензация.

Въпросът сега е как да ги събудим след зимния покой...

За да са красиви най-късно за Георгьовден

Подготовката започва още сега

Счита се, че опасността от мраз официално е преминала след 6-и май в цялата страна. Поне до скоро беше така.

Приемаме, че този срок още е актуален, затова го задаваме като краен, но не и обвързващ или задължителен.

Предвид хубавото време, развитието на растенията би трябвало да е по-бързо, а условията да позволят по-ранно украсяване на фасадата. Все пак внимавайте с изнасянето и си осигурете резервен план.

Най-важните задачки свързани със следзимните грижи са:

Редовна проверка на лагеруващите растения. Стъблата трябва да са твърди, здрави, с нормален зеленикаво сив или кафеникав цвят.

Почистване на изсъхнали, загнили, почернели участъци, пожълтели листа.

Резитба за оформяне и стимулиране на нов растеж.

Засаждане на корените или пресаждане в нови по-големи саксии.

Оптимизиране на условията (топлина, светлина, влага).

Нов дом за старото мушкато

Малкото е повече!

Първото и най-важно условие за красиви мушката е да осъзнаем, че те не искат много. По-бедна на хранителни вещества почва ще се отрази по-добре на цъфтежа. Допълнителното хранене също не бива да е обилно. Ако петунията има нужда от торене всяка седмица, за да цъфти обилно, то мушкатото и сакъзите ще дават само листа при такава схема.

С две думи - малкото е повече. И в този ред на мисли, младите пеларгониуми са способни да се раздават много повече от възрастните растения. Помислете за това. Още има време да си вкорените резници.

Та... новият дом (независимо дали е за младо или старо растение) трябва да е съобразен с размера на цветето, уютен и сигурен. Саксия с диаметър 12-13 см е перфектна за целия сезон за едно растение.

Ако имате по-големи съдове, за тях предвидете повече растения. На корените ще им е тясно, но така трябва да бъде.

Засаждането зависи от начина на съхранение

Целта е появата на нови корени и стъбла

Знаем, че мушкатата могат да се съхраняват по много начини, но в последствие има някои хитринки, които, ако приложим, ще получим по-добри резултати.

Например, растенията, които са прекарали зимата в кашон с вестници или онези, които са били закачени с голи корени в мазето е добре да се почистят добре и да се накиснат във вода за известно време. Така тъканите им се оводняват по-бързо. Освен това, към водата може да се прибави фунгицид, инсектицид, слаба хранителна концентрация.

Мушкатата, които не са вадени от почвата, но са били на тъмно, имат нужда от плавно приспособяване. Ако решите да сменяте почвата, добре е да се ореже голяма част от кореновата система, както и надземната маса. Стимулираното образуване на нови корени винаги е добра идея, когато става въпрос за това цвете.

Онези пък, които са презимували в остъклена тераса или на стълбището в блока, имат нужда само от пресаждане. Ако имат хубави връхчета, ги вкоренете.

Внимавайте с водата

Наблюдавайте развитието

Новозасадените и пресадени пеларгониуми нямат нужда от много вода. Поливането трябва да бъде не просто умерено, а дори минимално. Заедно с покачването на температурите и напредването в развитието на новия прираст, количеството вода се увеличава постепенно.

Около края април започнете с подхранването. И не прекалявайте с него!

Разчупете представите си за мушкатата, като типични саксийни растения. Направете си експеримент и засадете няколко директно в градината. Обещаваме поразителни резултати!

Когато дойде време за изнасяне, внимавайте. Не правете резки промени. Добре е първите няколко вечери да прибирате растенията.

Митове и легенди за маята

Работи ли или не?

Снимки: pinterest.com

Снимки: pinterest.com

Хлебната и бирената мая съдържат множество органични елементи, както и дрожди, благодарение на които почвените организми се мобилизират и работят по-добре в полза на растенията.

Подхранването на цветята с мая има само два проблема:

1. Необходима е по-висока температура, което я прави неефективна през студените месеци и нощи. Използвайте мая само през пролетта и лятото.

2. Маята използва наличния калий и не остава много от него за растенията. Комбинирайте подхранването с дървесна пепел, за да решите тази задача.

Маята и подхранването с нея може да стане по няколко схеми. Например, 10 грама сух продукт се разтварят в 10 литра топла вода, добавя се малко захар (1-2 с.л.) и цялото това количество се разрежда с още 50 литра вода.

С полученият разтвор може да се подхранват цветя, зеленчуци и плодове.

Много любители на мушкатеното семейство свидетелстват, че хлебната и бирената мая правят чудеса с цветята.

О, и наистина, заседете няколко мушката директно в градината, а в края на сезона ни пратете снимки...