Дукена Жолева

Картофите са едногодишни растения с къс вегетационен период. Те се развиват добре при влажен климат и умерени температури. У нас най-благоприятни условия за отглеждане на картофи има в полупланинските и планинските райони на страната.

Биологичният минимум необходим за поникване на картофите е 7-8 градуса. Оптималната температура за развитие на надземните части на растенията е от 18 до 25 градуса, а за образуване на клубени - 17-18 градуса.

Сроковете за засаждане на картофи трябва да се определят в зависимост от датите на късните пролетни слани за дадения район. При картофите фаза поникване трябва да настъпи след като е преминала опасността от слана.

Картофите са взискателни към светлината. При недостиг развитието на вегетативната маса е незадоволително, което се отразява негативно върху добива. Изискванията на картофите към почвената и атмосферната влага са най-високи през фазите бутонизация и цъфтеж. Засушаването и преовлажнението се отразяват неблагоприятно на на растенията.

Картофите се развиват добре, когато почвените влагозапасите в коренообитаемия почвен слой са с нива 70-75% от ППВ (пределна полска влагоемност). През фаза цъфтеж растенията достигат максимални размери. През тази фаза протича интензивно образуване и нарастване на клубените.

Картофите се развиват добре на структурни, водопропускливи и добре аерирани почви, богати на органични вещества.

Подходящи предшественици на картофите са бобовите култури (фасул, грах, леща), представителите на сем. Тиквови (тикви, дини, пъпеши), зърнено-житните култури. Картофите не трябва да се отглеждат продължително време на едно и също място, а също така - и на площи заемани от култури от същото семейство (домати, пипер, патладжан), които се нападат от едни и същи болести и вредители.

Сроковете за засаждане на картофите зависят от насоката на производство. Ранните картофи се отглеждат главно в южните райони на страната. Те се засаждат, когато температурата на почвата на дълбочина 10-12 см достигне 7-8 градуса обикновено от края на февруари до средата на март. Картофите за средноранно и по-късно производство се засаждат от средата на април до средата на май. Картофи могат да се отглеждат и като втора култура. Лятното засаждане се извършва от средата на юни до средата на юли.

Използването на здрав и качествен посадъчен материал е от изключително важно значение за получаване на добра реколта. Желателно е клубените да са рътени, с тегло 50-70 г. Чрез него се ускорява развитието на културата с 10-15 дни. Картофите се рътят в светли помещения при температура 15-16 градуса и относителна влажност на въздуха над 80%. Процесът продължава около 30-40 дни и приключва, когато по клубените се образуват кълнове с дължина 3-4 см.

Клубените се засаждат в редове при междуредово разстояние 60-70 см, вътре в реда - 25-35 см, на дълбочина 7-8 см. Кълновете трябва да сочат към повърхността на почвата.

Грижите през вегетацията включват окопаване, загърляне, напояване, борба с болестите и вредителите. Първото окопаване се извършва след поникването на растенията, второто - 2-3 седмици по-късно. С второто окопаване се извършва и загърляне. За нормалното развитие на картофите почвените влагозапаси през вегетацията трябва да са над 70% от ППВ, особено през периода на образуване и нарастване на клубените.

Картофите се нападат от различни болести - вирусни, гъбни, бактериални. Вирусните болести (ипсилон вироза, листно завиване) се разпространяват от листните въшки. Борбата срещу тях е насочена срещу преносителите (листните въшки), унищожаване на болните растения, използване на здрав посадъчен материал и устойчиви сортове.

От гъбните болести икономически най-важна е картофената мана. Гъбата се запазва в клубените и в растителните остатъци в почвата. Първите признаци на болестта се появяват по периферията на долните листа на растенията - воднисти зелени петна, които при висока влажност са покрити със сиво-бял налеп от спори. При силна зараза листата прегарят, а стъблата добиват тъмно кафяв цвят. По клубените се образуват твърди сивокафяви петна, които проникват в дълбочина.

При картофите критичен период за заразяване с картофена мана е във фазите бутонизация и цъфтеж.

В борбата с картофената мана от изключително важно значение е използването на здрав посадъчен материал и провеждане на профилактични пръскания с контактни фунгициди, а при нужда и лечение със системни.

Фунгицидите срещу картофената мана са ефикасни и срещу друга гъбна болест по картофите - алтернария.

Един от най-опасните вредители по картофите е колорадският бръмбар. Вредят възрастните и ларвите. Те се хранят с листата на растенията.