Можете да ги наречете мечта, изкуство на градинаря или просто тенденция... Вертикалните градини, изобретени от французина Патрик Блан, са нещо специално и със сигурност привлича вниманието. В основата на идеята за вертикалните градини през 1968 г. е осъзнаването, че много растения, за да живеят се нуждаят от вода, а не непременно от почва.

Днес вертикалните градини предоставят много възможности за озеленяване на градовете от XXI век, тъй като растат по фасадите на съществуващи сгради.

Можете да използвате тази идея и да създадете вертикална градина на стената на къщата си, на балкона, лоджията или на терасата - това ще бъде вашият зелен оазис дори и да разполагате със съвсем молко площ. Сега е тенденция и да се озеленяват по този начин и интериорите. Живите тапети се наричат зелени стени. За да създадете домашна версия, засадете цъфтящи растения във висящи кашпа, поставени по стените. Такова индивидуално озеленяване ще ви помогне да спестите място и за други дизайнерски елементи.

Ако обмисляте да озелените фасадата на вашията къща, можете да използвате патентования метод на Патрик Блан. Огромното предимство на неговия метод е, че няма нужда да се разрушава, достроява или структурно да се променя самата стена. Затова се прави метална рамка, която може да бъде покрита с изолационен материал от задната страна. Рамката се поставя на известно разстояние от стената, за да не я развали. Отвън, върху рамката е фиксирана пластмасова подложка, върху която растенията ще се придържат. Водата за напояване, както и торът, се подава през маркучи, които са монтирани в горната част на рамката. Излишната вода се събира в бункер, разположен в долната част на рамката или стената, и след това се подава обратно до върха с помпа за последващо поливане.

От иглолистни дървета до розмарин или градински чай, от вечнозелени видове до изобилно цъфтящи - огромно разнообразие от сортове и видове растения са чудесни за този тип отглеждане. Колкото по-мек е климата , толкова повече растителни видове могат да бъдат използвани за създаване на вертикална градина.