Производството на свинско месо във Франция се е увеличило с 1% или с 19 хил. т в сравнение с 2018 г. Но миналата година французите са намалили потреблението на свинско месо. Според данни на експертната компания Kantar продажбите на дребно са намалели с 6%. В същото време в сектора за обществено хранене намалението е 2%. Една от причините за тази пазарна ситуация е повишението на цените на свинското месо.
Но свиневъдите не са пострадали от намаленото търсене на вътрешния пазар.
Експортният ръст от 10% основно е предизвикан от увеличените продажби в Китай, въпреки че Франция активно изнася свинско месо и в други държави от ЕС.
Очаква се, че производствените показатели ще растат, поне дотогава, докато търсенето на свинско месо от Китай остава достатъчно високо. Освен това скорошните търговски споразумения, подписани от ЕС с Япония и Виетнам, също може да доведат до увеличаване на производствените показатели.