Според зам.-министър Чавдар Маринов за първи път механизъм ще регулира пазара.

Диана Ванчева

Регистърът на търговците на плодове и зеленчуци е новина 2020, която леко вдъхнови производителите им. Може и да започне работа още през настоящата година и да внесе някакъв ред в дисбаланса на внос, износ и цени, но ще е трудно.

Както съобщи за в. “Български фермер” заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов въпросният регистър като сериозно намерение вече е представен пред бранша.

Еднократно бе обяснено приблизително как ще изглежда като механизъм, който ще регулира движението на плодовете и зеленчуците. И по какъв начин ще се опита да преодолее сивата икномика с държавна регулация.

Какъв е замисълът 

на експертите които твърдят, че ще ползват и чужд опит. 12-цифров код трябва да има всеки търговец, а както в ЕГН всяка цифра ще трябва да съдържа дадена информация.

Тя ще се отнася за мястото на търговеца във веригата - ще се разслояват производител, търговец на едро или дребно, притежател на сертификат за съответствие на качество или не, държащ или не склад.

На база пълна информация - за складови вместимости, налични машини за опаковане и етикетиране и т.н. най-накрая се очаква да има връзка с контролните звена

Производителите очакват, че яснота и ред ще внесе бъдещата координация на данните с БАБХ, НАП, Агенция “Митници”.

Ще я има, поясниха от МЗХГ, като гаранция срещу “сивото” в тази търговия години наред.

Зам.-министър Маринов съобщи, че амбициите са още тази пролет - през март, да бъде изготвен проектът от работна група на експертно ниво на закон за изменение и допълнение на Закона за общата организация на пазарите. И там да се заложат принципите на регистъра.

Работи се и по стратегия, която се очаква да размести или намести бизнеса и като внос, и износ. Експортната стратегия си е поставила няколко цели, съобщи зам.-министърът, който е ентусиазиран да я направи.

В нея вече ще трябва да се гарантира конкурентността на родните производители, да имат специални програми за промотиране на продукти, онлайн платформа за търгавия. И най-важното - да има и досиета на износителите

Какви са настояванията на бранша

в това време, разговаряхме с негови представители. Те ще искат строг контрол над вноса и търговията. Да става ясно мястото на съответния обект от регистъра - производител, търговец, носител на сертификат, притежател на склад. Да не попадат обикновени изкупвачи в протежението на тази верига.

МЗХГ обещава, че точно така ще изгради системата. Ще се набележат най-атрактивните групи продукти за експорт. От първите са черешите - засега изгоден бизнес с налични площи, сортове и количества за външния пазар. Такива са около 120 000 декара, според данните на МЗХГ.

Ведомството напомня, че решаващ фактор ще имат по-големите и равни партиди от плодове и зеленчуци, за да имат шанс за експорт, където е нашата слабост.

В последните години експортен шанс имат и малините. Но прогноза 2020 не е безоблачна.

Като търсена дребноплодна култура аедно с ягодите изпитват все по-големи трудности и лесно може да изпаднат от списъка, опасява се Асоциацията на малинопроизводителите,

Неотдавна председателят й Божидар Петков сподели, че през 2020 г. площите с малини сигурно ще намалеят

Неговата прогноза е на база на това, че разочарованието е настъпило сред много стопанства. И някои от тях вече унищожават насаждения или с цел залагане на нови сортове за пресен пазар, или по-важното - за машинно бране.

През 2019 сме прибрали плод от около 22-23 000 дка с малини.

Но година с година вече не си приличат, а изненадите на климата стресираха производителите.

Изминалата година и с високи температури, после с градушки, които заличиха редовете на много стопани в развити райони, като ягодите в Летница, Лозница, Попово.

И производителите на летни малини понесоха загуби, а не получиха обезщетения от застрахователи и МЗХГ.

Не се получи по-добре при т.н. есенна малина, и тя разочарова, казват стопаните й.

Ние сме без програма за подпомагане срещу вредното въздействие на климата и то специално при ягодоплодните, повечето фермери в България ще са на загуба и ще се отказват, смятат те.

През 2020 г. трябва да се обмисли подобна мярка.

Засега от страна на държавата

заложените помощи са следните

Една част от държавната подкрепа ще бъде полезна за купуване на инсталации и системи срещу градушки.

Вторият сегмент е за набавяне на съоръжения, които да повишат ефективността на ръчния труд.

Такива ще могат да бъдат машини за резитба, връзване, бране, което донякъде ще помогне за работната ръка.

Фонд "Земеделие" се постара да одобри и помощ за изграждане на съоръжения и техника за съхранение на плодове и зеленчуци в размер на 18,5 млн.лева.

Ще се залага и на мярката за купуване на противоградови оръдия, които да се внедрят от самите стопани при малини и ягоди на площи до 800 декара.

Да не говорим за най-горещата тема за набирането на сезонни работници обаче - вторият голям проблем на сектора.

Що се отнася до работната ръка тя остава открита за 2020 г., казаха преди дни по телефона от браншовия съюз. Обясняват, че за 40-50 дка с малини им трябват двеста работници. И че трябва и Министерството на труда и социалната политика да имат по-нова и модерна схема и политика за внос на работна ръка.

На сезон ни е необходим 10-20 пъти повече персонал, отколкото традиционно поддържаме, казват те.

Ще предложат свои виждания как да се насърчи трудовата миграция и вътре в страната при кампании...Иначе мотивация няма и хора няма да има, и експорт може да няма.

Не са достатъчни мерките на МЗХГ във вид на държавна помощ, без специална програма дребноплодните трудно ще бъдат обирани и изнасяни, казва Божидар Петков
Не са достатъчни мерките на МЗХГ във вид на държавна помощ, без специална програма дребноплодните трудно ще бъдат обирани и изнасяни, казва Божидар Петков
Липсата на работна ръка може да съсипе целия сектор, казват малинопроизводителите, ако скоро не се приемат и заработят специални правила за сезонна заетост
Липсата на работна ръка може да съсипе целия сектор, казват малинопроизводителите, ако скоро не се приемат и заработят специални правила за сезонна заетост