Фермерите заявиха, че от тук искат да научат какво да правят в следващия програмен период

Най-големият на Балканите форум за аграрен бизнес, вино, храни и оборудване отвори врати с изложенията "Агра", "Винария" и "Фудтех" на Международния панаир Пловдив.
Първите посетители - фермери, с които разговаряхме по алеите, защото рано-рано преминаха, за да видят какво ще им представят фирмите, заявиха, че очакват от над 600-е компании от близо 30 държави да научат постижения, които ще споделят успешни практики и ще представят иновации, които да им помогнат да бъдат по-ефективни в съвременните пазарни условия след 2021 година.

Според министъра на земеделието Десислава Танева не случайно мотото на "Агра 2020" е как високите технологии ще променят пътя от нивата до трапезата. Това е бъдещата тенденция, начертана от ЕС, а страната ни продължава да защитава своята визия и да се опитва да се пребори за плащанията и на стопаните, които без обвързано подпомагане засега не могат да се развиват.

Разбира се, тя наблегна и на акцентите на деловата програма, които ще бъдат изключително полезни за фермерите за новата ОСП - на семинарите ще научат всичко ново като тенденции и иновации, което ги интересува.

Разговаряхме с представители на научни институти и на бизнеса.
Те заявиха пред в."Български фермер", че определено ще търсят тук в Пловдив много решения заедно с фермерите по иновативните програми, свързани с околната среда като интерес от страна на стопанствата, което вече се налага от ЕС в бизнес плановете на всяка ферма, независимо дали растениевъдна или животновъдна, бореща се за биосигурност.

Разчитаме много на кръглата маса за предизвикателствата, свързани с климатичните и екологичните промени, казват всички участници и гости.

Тя ще се проведе на 20 февруари, четвъртък. И много от фермерските фирми и стопани, с които разговаряхме, честно признават, че "Зелената сделка" на ЕС в частта за агробизнеса все още не им е никак ясна.

Със силен интерес се очаква и семинарът на биопроизводителите, който ще разясни най-накрая нормативните изисквания и плащанията за този бързо развиващ се сектор