Много е важно да знаете как да съхранявате правилно останалата ви коластра. Не трябва да я оставяте да стои на стайна температура - бактериите в нея се удвояват на всеки 20 минути.
Когато слагате коластра в хладилник, поддържаната температура в него трябва да е между 1°C и 2°C. Когато искате да охладите по-голямо количество коластра, можете да добавите пакети с лед в коластрата, за да я охладите по-бързо.
Специалистите препоръчват коластрата да се съхранява в 2-литрови съдове.
Коластрата може да се съхранява:

- 30 минути при стайна температура или в обора;

- 3 дни в хладилник (ако е охладена веднага след доене);

- 1 година във фризер (охлажда се веднага след доенето!).
Най-добре е коластрата да се замразява в двойни 2-литрови найлонови пликове за замразяване или в 2-литрови пластмасови съдове.
Нареждайте торбичките във фризера върху равна повърхност, това ускорява процеса на замразяване. Коластрата може да остане във фризера до една година.
Размразяването на коластрата трябва да става на водна баня при температура на водата 50°C, а не на стайна температура, съветват специалистите.