Коластрата не трябва да се оставя на стайна температура

14 февруари 2020
Животновъдство / Полезни съвети
5598
Няма снимка
Снимка: YouTube
 

Много е важно да знаете как да съхранявате правилно останалата ви коластра. Не трябва да я оставяте да стои на стайна температура - бактериите в нея се удвояват на всеки 20 минути.
Когато слагате коластра в хладилник, поддържаната температура в него трябва да е между 1°C и 2°C. Когато искате да охладите по-голямо количество коластра, можете да добавите пакети с лед в коластрата, за да я охладите по-бързо.
Специалистите препоръчват коластрата да се съхранява в 2-литрови съдове.
Коластрата може да се съхранява:

- 30 минути при стайна температура или в обора;

- 3 дни в хладилник (ако е охладена веднага след доене);

- 1 година във фризер (охлажда се веднага след доенето!).
Най-добре е коластрата да се замразява в двойни 2-литрови найлонови пликове за замразяване или в 2-литрови пластмасови съдове.
Нареждайте торбичките във фризера върху равна повърхност, това ускорява процеса на замразяване. Коластрата може да остане във фризера до една година.
Размразяването на коластрата трябва да става на водна баня при температура на водата 50°C, а не на стайна температура, съветват специалистите.

Още от Животновъдство / Полезни съвети
0

Преживните животни охотно ядат прясна чиста слама, особено в случаите на недобре структурирана дажба. Ако е необходимо да се осигури потребление на голямо количества слама

0

Рехабилитационните боксове за свине-майки вече се правят малко по-големи от обикновено. Агресивните свине-майки, както и атакуваните от други свине-майки животни

0

Смилаемите и немилаеми влакнини са важен компонент в храненето на кокошки носачки. Въпреки че традиционните източници на влакнини могат да съдържат микотоксини

0

Спазването на няколко прости правила може значително да ограничи загряването, респективно деградацията на силажа. Кои са те? - Опаковайте добре силажа

0

Един от най-опасните кръвосмучещи паразити по птиците – червения акар, паразитира в птицефермите целогодишно, но най-интензивно се размножава в топлото време

Последни новини
0

През следващото денонощие със слаб до умерен, в Източна България и северно от планините с умерен до силен вятър от юг-югозапад, ще се пренася топъл въздух

0

Пържено пиле, маринован червен лук и сос от таратор Продукти: 2 листа тънък арменски хляб (лаваш), кисели (мариновани) краставици, натурално кисело мляко, пилешко филе на скара

0

Много засищащ и лесен за приготвяне Продукти: 500 г агнешка кайма, 500 мл бульон, 2 суп. лъж. брашно, морков, 130 мл прясна мляко, 50 г масло, 700 г картофи, 2 суп. лъж. доматена паста, 1 суп. лъж

0

ДФ „Земеделие“ преведе близо 2,7 млн. лева (2 668 295 лв.) на 247 земеделски стопани, кандидатствали по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда

0

Сеитбата на маслодаен слънчоглед и царевица за зърно продължава да се движи с по-бързи темпове спрямо предходната година. Към края на май 2020 г. засетите площи с двете пролетни култури са съответно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Останалите промени нямали ефект върху разпространението на вируса - неутрални били Британски генетици излизат с обнадеждаваща новина за новия коронавирус SARS-CoV-2. Няма доказателства, че мутациите му увеличават неговата заразност и смъртоносност, съобщават те в проучване, което очаква независима научна рецензия

Лили Иванова отново изрови старо фото и го пусна във фейсбук страницата си. Този път е снимана с друг легендарен изпълнител - Емил Димитров. Фотото е от 7 юни 1974 г. и е момент от награждаването и галавечерта на “Златният Орфей”. Тя току-що е спечелила голямата награда в конкурса за изпълнители, а починалият през 2005 г

Вадете рецептите на баба, но не прекалявайте Когато ви налегнат тревога и самота, посягате към различни лакомства и често наобикаляте хладилника, особено в сегашните времена на изолация. Но прекаляването със сладоледа, чипса и сладкишите засилва стреса и поражда чувство за вина. Такива вкуснотии карат кръвната захар да играе и се чувствате уморени