Експерти от ISN (германско обединение на индустриалните свиневъди) съобщават, че количеството угоени свине на европейския пазар продължава да намалява, но пазарните котировки на европейския пазар на свинско месо остават стабилни.
Нидерландските котировки от миналата седвица привличат вниманието с повишението от 3 евроцента. Въпреки това най-отгоре в структурата на петте най-големи свиневъдни държави в ЕС си остава Дания.
Определена нестабилност на глобалния пазар на свинско месо добавя разпространението на коронавируса в Китай. Изолацията на едни провинции и евакуацията от други значително повлияват на търсенето от китайските потребители, а засилените мерки на контрол в пристанищата пречат на внос-износа на продукция, включително на свинско месо. Пазарните експерти очакват, че нормалната търговия ще се възобнови веднага след като се забавят темповете на разпространение на вируса.
Според ISN заради влиянието на африканската чума по свинете в Китай върху местното свиневъдство търсенето на вносна продукция остава високо.