Въпросите, които нашите читатели задават, засягат много теми, като обеззаразяване на почвата, опазване на растенията, в случая домати, пипер и чесън от вредители.

За да стигнете до ефективни решения, единичните мерки не помагат, а са необходими много грижи за растенията, които да се полагат през цялата им вегетация.

Обеззаразяване на почвата

Това е изключително труден проблем, който стои пред любителите градинари. За разлика от професионалното земеделие, където има специални продукти, с които почвата се обработва, в хоби градините те не могат да се прилагат по ред причини.

Остават някои по прости методи, които не винаги обаче са ефективни.

В двора може да обеззаразите почвата с т. нар. пропарване, при което става заливане на лехата с много гореща вода. Количеството на водата се определя от вида на почвата. При леки почви то е по-малко, а при тежки - по-голямо.

Преди заливане на почвата с гореща вода, тя трябва да бъде обработена добре до дълбочината, до която достигат корените на растенията.

Друг начин за обеззаразяване на почвата е с хлорна вар или син камък, които са достъпни за любителите.

С хлорна вар - използва се 100-200 грама на квадратен метър. Внася се преди да се обработи почвата напролет. Прекопава се 10-15 дни преди да се засадят растенията.

Със син камък - използва се 2%-ов разтвор. Почвата се обработва и напръсква 10-15 дни преди разсаждането. След това това отново се прекопава на дълбочина, на която ще достигнат корените на отглежданите растения.

За доматите

Доматите са култура, която се напада от много опасни болести. Това че растенията изгарят, както пишат нашите читателки, може да се причини от много болести. Най-честите, които могат да доведат до такива симптоми са картофена мана, алтернария, жилкова некроза и др.

Борбата с маната и алтернарията се води през цялата вегетация на растенията. Първоначално се правят профилактични пръскания, а при условия за зараза - и лечебни.

При жилковата некроза (сн. горе), която е вирусна болест, борбата е насочена срещу преносителите й - различни насекоми.

За пипера

Маната по пипера е болест, срещу която мерките започват още при разсаждането на растенията. Може да се използва дитан М45 - 0,2-0,3% или 20 г в 10 литра вода. Препаратът се разтваря във вода, с която се поливат растенията в момента на разсаждането.

Освен това подходящи са проплант 722 СЛ и ридомил голд МЦ 68 ВГ.

За чесъна

От описанието не става много ясно какъв е проблемът, и какво се има предвид под "гъбясване". Дали се появява още в лехата или по-късно, когато чесънът се съхранява.

Каквато и да е причината обаче, решението е да се засява здрав посадъчен материал. Освен това след прибирането на главите, те трябва да се просушат много внимателно, а растителните остатъци да се унищожат.