Как да го направите правилно?

Пресушаването (спиране на лактацията и доенето) на бременната коза трябва да стане 70-90 дни преди очакваното окозване. То е абсолютно необходимо, за да може през последния период от бременността да бъде осигурен нормален растеж и развитие на плодовете в утробата на козата, да бъдат възстановени и да се натрупат резерви за следващата лактация и да се възстанови и си "почине" жлезистата тъкан във вимето.

Пресушаването на високомлечните кози става по-трудно.

Как да го направите правилно?

Изключете от дажбата на козата концентрираните и сочните фуражи и изхранвайте на воля сухи груби фуражи: сено, слама, царевичак, както и прясна и чиста вода за пиене. Започнете постепенно да намалявате броя на издояванията:

първите 1-2 дни - по 1 път дневно;

след това за 4-5 дни доенето трябва да е през ден;

след това - 2-3 пъти през 2 дни до пълно пресушаване.

След пресушаването в дажбата отново включете концентрирани и сочни фуражи, като около 2 седмици преди окозването концентрираните фуражи в дажбата трябва да осигуряват около 50 процента от общата й хранителност.

Пресушаването на бременната коза трябва да става постепенно
Пресушаването на бременната коза трябва да става постепенно