Фунгициди се наричат специален вид пестициди, предназначението на които е да извършват контрол върху паразитните гъбички, които причиняват щети земеделските култури или декоративните растения. Тези препарати за растителна защита действат по различни начини, но повечето от тях увреждат мембраните на гъбичните клетки или пречат на производството на енергия в гъбичните клетки, причинявайки смъртта им.

Топ фунгициди за 2020 година

Базирайки се на опита си като експерти в продажбата препарати за растителна защита, от Sortovisemena.bg изготвиха класация на най-популярните фунгициди за 2020 година.

Цидели Топ

Препаратът има комбинирано действие, който е много ефективен срещу всички щамове на брашнестата мана по оранжерийни и полски култури като домати, краставици, патладжани, пъпеши, дини и други.

Артея 330 ЕК

Този фунгицид се бори успешно с болестите по житните култури (пшеница, ечемик и други). Благодарение на системното си действие, Артея 330 ЕК прониква в системата на растението, като по този начин му осигурява много добра защита. Унищожава напълно брашнената мана, кафявата ръжда и листния пригор по пшеницата и брашнената мана по ечемика.

Amistar Opti

Амистар Опти е комбиниран фунгицид с предпазно и лечебно действие на швейцарската компания Синджента. Препаратът се бори много успешно срещу кафявата ръжда и ранния листен пригор по пшеницата и ръжта, срещу мрежестите петна по ечемика и други.

Амистар Прайм

Този фунгицид излезе на пазара в края на 2019 година, но според експертите от Sortovisemena.bg много бързо ще намери място сред ТОП фунгицидите на 2020. Продуктът е много подходящ за първо третиране на житните култури срещу брашнеста мана, ръжда и други.

Топаз

Топаз 100 ЕК е системен фунгицид. Предназначен е за предпазване от брашнеста мана, ръжда, сиво гниене и други. Препаратът дава най-високи резултати при употреба в началото на вегетативния период за потискане на първичната инфекция. Този фунгицид е изключително ефективен срещу заболявания и инфекции по лозя, пъпеши, праскови, касис, краставици, домати, захарно цвекло и други.

Меден сулфат

Препаратът е широко употребяван фунгицид и антисептик в домашната зеленчукова и цветна градина. Използва се за превенция и лечение на гъбични и бактериални инфекции на стайни и градински растения.

Авиатор

Този фунгицид на BAYER е от системен тип и има широк спектър на действие. Предназначен е за третиране на житни култури като пшеница, овен, ечемик и ги предпазва от вредители като брашнеста мана, листна ръжда, листен пригор, мрежести петна и други.

Акоидал

Фунгицидът се използва профилактично за предпазване от брашнеста мана основно по лозята. Тъй като е контактен фунгицид, Акоидал полепва плътно върху третираните култури и не само ги защитава ефективно от гъбични зарази, но и стимулира тяхното развитие.

Динали

Препаратът е системен фунгицид и има много силно действие срещу гъбични зарази по лозята. Особено ефективен е срещу черно гниене, червен бренер, оидиум и други. Освен, че има предпазно действие, Динали има и лечебно действие.

Initium

Initium е една от най-новите разработки на BASF. Това е силно селективен фунгицид, който се справя изключително успешно с широк спектър гъбични заболявания по лозята, доматите, марулята, лука, картофите, хмела и декоративните градински и саксийни растения.

Fitolavin

Това е биофунгицид, който е много ефективен при заболявания, причинени от гнилостни бактерии. Препаратът се използва за растителна защита на краставици и домати, отглеждани в оранжерийни условия и на открито. Fitolavin е много ефективен и за предпазване на азиатски видове орхидеи от заболявания.

Oxychom

Oxychom е контактно - системен фунгицид, който се използва за предотвратяване и контрол на заболявания на градинските и стайни растения. Препаратът е много ефективен срещу черни бактериални петна, брашнеста мана, макроспориоза, септория и други.

Браво

Този фунгицид има много широк спектър на действие и е с ясно изразени защитни свойства. Фунгицидът е предназначен за превенция и лечение на заболявания по картофите, пшеницата и зеленчуците (краставици, патладжани, домати и други).