Стимулиращият ефект на витамин Е върху пролиферативната (нарастване на тъканите чрез деление на клетките) активност на имунните клетки се използва ефективно в производствени условия за повишаване на ефективността на ваксинацията на домашните птици.
Стимулиращият ефект на витамин Е върху синтеза на протеини може частично да се обясни с повишаване на имунната функция при животни след въвеждането му. По-специално е установено, че витамин Е повишава образуването на антитела към някои антигени; наблюдава се увеличение на броя на Т-лимфоцитите в кръвта, увеличаване на активността на клетките убийци, както и намаляване на броя на супресорите; стимулира синтеза на ?-глобулини при домашните птици.
Според резултатите от изследванията добавянето на 150-300 мг/кг витамин Е в диетата на пилетата бройлери стимулира активността на имунната система.
Добавянето на витамин Е към диетата на кокошки-носачки от родителското стадо предизвиква повишаване на титъра на антителата в кръвта на пилетата.
Стимулация на имуногенезата при птиците се наблюдава само при храненето им с по-високи дози витамин Е от предписаните от нормите.