Целта на птицевъдите е или да избегнат високите концентрации на амоняк, или да ги намалят до минимум заради вредното им въздействие върху здравето и развитието на птиците.
Експерти предлагат 5 начина за намаляване на амонячните емисии в птицефермата:

1. Чрез състава на дажбата и управление на храненето. Осигуряването на балансирана, пълноценна дажба е от първостепенно значение. Проблемите, възникващи поради високоефективната генетика, формулирането на фуражи и лекарства, могат да доведат до производство на мокър оборски тор, което води до повишено отделяне на амоняк и миризма заедно с намалената производителност и ефективността на храненето.

2. Оптимизирайте плътността на домашните птици, за да спомогнете за ограничаване на прекомерната влага в птицефермата и по този начин намалите анаеробните процеси.

3. Регулирайте скоростта на вентилация - ако нивата на амоняк се увеличат, е необходима повече вентилация.

4. Температурата трябва да се регулира в съответствие с външната температура и благосъстоянието на птичето стадо.

5. Подобрете усвояемостта на хранителните вещества. Това би могло да се постигне и чрез допълване на дажбите с фуражни добавки.