Сачева: Чакаме предложението, за да започнем консултации

Поне 1,5 млн. българи ще взимат със 140 лв. по-високи заплати. Това ще стане възможно, ако минималната стане 60% от средната в страната, каквато е идеята на новата шефка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

1 668 923 са били данъкоплатците с доходи, близки и под минималната заплата през 2018 г., сочат данни на финансовото министерство. Така ако предложението бъде одобрено, сметката показва, че минималната заплата в България ще скочи до 750 лв. (при средна заплата от 1249 лв. по данни на НСИ за третото тримесечие ан 2019 г.). Сега тя е 610 лв.

Една от очакваните законодателни инициативи на новата ЕК е свързана с осигуряването на справедлива и адекватна минимална заплата, каза социалният министър Деница Сачева по време на парламентарния контрол в петък.

Засега се обсъжда вариант тя да е определена със закон или да е на основата на колективно трудово договаряне. На 14 януари ЕК започна първа фаза на консултациите и след като бъде представено предложението - или за директива, или за препоръка, ще можем и ние да започнем консултации, каза Деница Сачева от трибуната.

“Инициативата е за рамков документ, в който да се отчитат националните особености и традициите на държавите членки, като за справедливо предложение се обсъжда 60% от медианната заплата на съответната държава”, каза министърката. Според нея обаче сегашната минимална заплата е по-висока от 60% от средната, а не по-ниска.