Започнете с просветляването и фитосанитарната резитба на овошките

Дукена Жолева, агрометеоролог

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време, с необичайно високи за сезона температури.

Вследствие наднормените температури през третото десетдневие на януари и началото на февруари есенните посеви в полските райони ще преминават от дълбок в относителен покой.

На места в Дунавската равнина и в източните райони, където се прогнозират максимални температури до 14-15 градуса, средноденонощните ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. На тези наднормени температури ще реагират изостаналите в развитието си посеви във фазите поникване и 1-2 лист. Значителна част от пшеницата е във фаза трети лист и братене.

Очакваните валежи през следващия период ще бъдат без стопанско значение и почвените влагозапаси при есенниците в полските райони остават необичайно ниски за сезона. В началото на третото десетдневие на януари, на места в източните райони (Разград, Сливен), нивото влагозапасите в 50 и 100-см слой бе под 60% от ППВ.

През повечето дни от периода условията ще бъдат подходящи за резитби в лозовите и овощните насаждения. При плододаващите овощни култури най-често провежданите зимни резитбени операции са прореждане (просветляване) на короната и съкращаване. Успоредно с резитбите за просветляване и съкращаване се извършват и фитосанитарни резитби - унищожават се закържавелите, изсъхнали, нападнати от болести клони и леторасти. При фитосанитарните резитби отрезите трябва да са на разстояние 30-40 cм. от мястото на повредата, а инструментите след всеки отрез се дезинфекцират с 10% разтвор на белина, спирт за горене или формалин. Засегнатите от болестта огнен пригор дървета трябва да се изкореняват и изгарят.

През периода в култивационните съоръжения се засяват семена за отглеждане на разсад, предназначен за ранно полско производство на зеленчуци. Семената на доматите се сеят в периода 15.01-10.02, на пипера и патладжана, които са по-топлолюбиви - между 25.01-10.02.