Американски експерти прогнозират, че за поредна година глобалното производство на свинско месо ще намалее с 9% заради огнищата на африканска чума (АЧС)  в Азия, Африка и Европа, съобщава Еuro meat news.
Перспективите за възстановяване на производството на китайско свинско месо се движат около 4%, тъй като азиатските свиневъди са заинтересовани да увеличат печалбите си, като угояват по-тежки животни. Въпреки това намалението на регистрирания миналата година запас от китайски свине (-41%) ще има силно влияние върху равнището на производство за 2020 г., което се очаква да спадне с 23% в сравнение с 2019 г.
Във Филипините производството на свинско месо се очаква да спадне с 10% спрямо миналогодишните данни, тъй като страната беше засегната от множество огнища на АЧС от септември миналата година.
Ръст в производството на свинско месо се очаква в Бразилия (+ 5%), САЩ (+ 4%), ЕС (1%) и Канада. Обяснението е, че те са основните доставчици на китайския пазар на свинско месо.
Очаква се вносът на китайско свинско месо да достигне 3,7 млн. т - с 42% повече в сравнение с 2019 г.