Пробвайте от домашното вино да си направите оцет

23 януари 2020
В лозята
40428
Няма снимка
Малко прясно грозде може да послужи за направа на специална закваска
1 2
 

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време

Домашното вино се е оказало твърде кисело и дори мирише на кисело, като оцет.

Което означава, че нямате друг избор, освен да го превърнете наистина в една оцетна есенция.

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време. Той дори ще бъде много по-полезен от закупения в магазина.

Приготвя се лесно. Изсипете подкисленото вино в емайлирани или стъклени съдове и разтворете захар, 15 или 20 грама на литър вино.

Не забравяйте да го разбъркате добре. След няколко седмици оцетът най-накрая ще узрее и ще трябва да се филтрира и бутилира.

Затваря се плътно с коркови тапи в бутилки и се поставя на хладно място.

Естествената оцетна есенция се съхранява дълго време.

Друг вариант за направа на винен оцет в домашни условия, който мнозина домакини предпочитат пред купешкия, е да го направите хем ароматен, хем с повече полезни вещества, а и без прибавка на вредни консерванти.

Например ще са ви необходими три литра червено или бяло вино, осем литра преварена вода, осемстотин грама захар, десет милилитра винена киселина.

В голям съд се смесват водата и виното, добавят се захарта и винената киселина, разбърква се и се оставя да престои на тъмно топло място.

След като е готов се прецежда през марля, сгъната на няколко пъти. Така приготвеният оцет се съхранява на студено. Той е идеален за приготвяне на салати.

Още един начин за приготвяне на оцет в домашни условия е направата му от червено вино - седемстотин милилитра, сто милилитра оцет и едно парченце от дъбова дъска. Можете да използвате и бяло вино, тогава оцетът ще е с по-светъл цвят.

Първо се прави специална закваска

Тя става като изцедите сок от зряло грозде и го оставите да шупне на тъмно и топло място.

След като процесът на ферментация приключи със създаването на вино, оставете гроздовият сок да престои още и да се получи винен оцет. Този оцет ще се използва за закваска. В стъклен съд се смесват виното, закваската и се добавя дъбовото парченце.

Съдът се покрива с марля и се оставя да престои на тъмно и топло място. След един месец оцетът се прецежда и се разпределя в бутилки.

По избор може да добавите да плува клонче розмарин или друго. 

Още от В лозята
0

Не се изкореняват главини, измръзнали преди година Силните студове може да причинят сериозни повреди по незагрибаните лози. Най-често се наблюдава измръзване на пъпките и много рядко на цели лози

0

На 3-и февруари 2020 година влезе в сила регламент за изпълнение на ЕК от 30 януари 2020 г. за спешна мярка под формата на дерогация за популяризиране в лозаро-винарския сектор срещу неблагоприятните

0

Кандидатствате от 16 март От 16 март може да се подават заявления за изграждане и дострояване на  винарски изби. Документи ще се приемат до 10 април 2020 г

0

Какво трябва да се знае от любителите След като сте засадили вече лозичките, трябва да знаете, че грижите за тях след това трябва да са доста прецизни и интензивни

0

На схемата любителите могат да се ориентират как изглеждат грижите по поддържане на храста след есенното засаждане - съответно през първата, втората и третата година

Последни новини
0

Държавният фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, приключи оценката за административно съответствие и допустимост на постъпилите чрез ИСУН проектни предложения за занаяти по подмярка 6.4

0

Огромен рояк от около 40 хил. пчели стана причина за хоспитализирането на няколко души и отцепването на цял квартал в американския щат Калифорния, пише британското издание The Guardian

0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди две нови огнища на инфлуенца по птиците от щама H5N8 в животновъдни обекти в землищата на селата Трилистник и Пъдарско в област Пловдив

0

Повечето любители пчелари не знаят откъде се събира прашец от кошера. Затова ще се опитаме да ви помогнем: Поленовите пелети се отстраняват от пчелите, преди да влязат в кошера

0

Торенето на дръвчетата се прави както според вида им, така и според това дали са млади или дават плодове Торенето на ябълковите дървета, които вече образуват плодове, трябва да се извършва в моменти

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защо коронавирусът порази най-богатите зони с отлична здравна система? Как стана така, че в Италия - страната с една от най-добрите здравни системи в света, се разпространи мълниеносно епидемията от коронавируса с най-голяма скорост в Европа? И как се обяснява, че тя тръгна именно в богатите области Ломбардия и Венето

Ревизия на запасите от храна и вода в държавния резерв и осигуряване на механизма за спешна доставка в градове, които се налага да бъдат затворени заради евентуална карантира за коронавирус, ще започне от утре. Премиерът Бойко Борисов свика снощи извънредно заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет

Космическият апарат "ИнСайт" на НАСА потвърди, че Марс е сеизмически активен, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Спускаемият апарат, кацнал на Марс през ноември 2018 г., е регистрирал оттогава около 450 труса, повечето умерени. Сеизмичната активност на планетата е по-голяма от тази на Луната, но по-малка от земната, предава БТА