Пробвайте от домашното вино да си направите оцет

23 януари 2020
В лозята
43587
Няма снимка
Малко прясно грозде може да послужи за направа на специална закваска
1 2
 

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време

Домашното вино се е оказало твърде кисело и дори мирише на кисело, като оцет.

Което означава, че нямате друг избор, освен да го превърнете наистина в една оцетна есенция.

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време. Той дори ще бъде много по-полезен от закупения в магазина.

Приготвя се лесно. Изсипете подкисленото вино в емайлирани или стъклени съдове и разтворете захар, 15 или 20 грама на литър вино.

Не забравяйте да го разбъркате добре. След няколко седмици оцетът най-накрая ще узрее и ще трябва да се филтрира и бутилира.

Затваря се плътно с коркови тапи в бутилки и се поставя на хладно място.

Естествената оцетна есенция се съхранява дълго време.

Друг вариант за направа на винен оцет в домашни условия, който мнозина домакини предпочитат пред купешкия, е да го направите хем ароматен, хем с повече полезни вещества, а и без прибавка на вредни консерванти.

Например ще са ви необходими три литра червено или бяло вино, осем литра преварена вода, осемстотин грама захар, десет милилитра винена киселина.

В голям съд се смесват водата и виното, добавят се захарта и винената киселина, разбърква се и се оставя да престои на тъмно топло място.

След като е готов се прецежда през марля, сгъната на няколко пъти. Така приготвеният оцет се съхранява на студено. Той е идеален за приготвяне на салати.

Още един начин за приготвяне на оцет в домашни условия е направата му от червено вино - седемстотин милилитра, сто милилитра оцет и едно парченце от дъбова дъска. Можете да използвате и бяло вино, тогава оцетът ще е с по-светъл цвят.

Първо се прави специална закваска

Тя става като изцедите сок от зряло грозде и го оставите да шупне на тъмно и топло място.

След като процесът на ферментация приключи със създаването на вино, оставете гроздовият сок да престои още и да се получи винен оцет. Този оцет ще се използва за закваска. В стъклен съд се смесват виното, закваската и се добавя дъбовото парченце.

Съдът се покрива с марля и се оставя да престои на тъмно и топло място. След един месец оцетът се прецежда и се разпределя в бутилки.

По избор може да добавите да плува клонче розмарин или друго. 

Още от В лозята
0

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

0

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

0

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

0

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

0

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Последни новини
0

Народното събрание ще разгледа окончателно Закона за храните, който за първи път регламентира онлайн търговията при хранителните продукти. Завишаване на санкциите за производителите при установени

0

Ситният размер на градушката и по-голямото количество дават визуална картина все едно е валяло сняг. Но тя няма силата и енергията да наруши целостта на растенията

0

В по-добрите полета растенията може да развият потенциала си * В Добруджа, за съжаление, сушата ще редуцира значително добивите Ваня Велинска Какво е състоянието на есенниците в страната

0

До обяд главно в планинските райони, а след пладне на много места в страната, ще има валежи от дъжд, на места с гръмотевици. Ще духа слаб, през деня до умерен, предимно северен вятър

0

За 2019 година компанията продаде 35 милиона килограма български плодове и зеленчуци За да предоставя свежи и качествени плодове и зеленчуци, Kaufland България си партнира с производители от 16

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Намаляването на ДДС не гарантира ниски цени за крайния потребител, а стабилизиране за даден сектор, настоя в Сутрешния блок на БНТ д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ. "Винаги сме дължали на единната ставка на ДДС-то, но ресторантьорството пострада много в тази криза. Намаляването на данъка е обвързано с увеличаване на минималните

Нови над 250 кг кокаин са намерени в апартамент в столичния квартал "Студентски град". Късно снощи екипи на СДВР и ГДБОП са влезли в жилището, съобщава БНР. По непотвърдена информация жилището е на мъжа, който беше задържан преди дни в "Студентски град" с близо 40 кг кокаин в колата си. Намерените пакети са над 300 и в момента продължава работата

С периодичния печат хората се информират в дълбочина. А той е сред силно пострадалите в кризата - Инициатор сте на петиция за намаляване на ДДС за печатните издания. Какви са вашите очаквания от внасянето на тази петиция в парламента, г-н Тамбуев? - Очаквам, че тази поправка ще бъде приета от народните представители