Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време
Домашното вино се е оказало твърде кисело и дори мирише на кисело, като оцет.
Което означава, че нямате друг избор, освен да го превърнете наистина в една оцетна есенция.
Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време. Той дори ще бъде много по-полезен от закупения в магазина.
Приготвя се лесно. Изсипете подкисленото вино в емайлирани или стъклени съдове и разтворете захар, 15 или 20 грама на литър вино.
Не забравяйте да го разбъркате добре. След няколко седмици оцетът най-накрая ще узрее и ще трябва да се филтрира и бутилира.
Затваря се плътно с коркови тапи в бутилки и се поставя на хладно място.
Естествената оцетна есенция се съхранява дълго време.
Друг вариант за направа на винен оцет в домашни условия, който мнозина домакини предпочитат пред купешкия, е да го направите хем ароматен, хем с повече полезни вещества, а и без прибавка на вредни консерванти.
Например ще са ви необходими три литра червено или бяло вино, осем литра преварена вода, осемстотин грама захар, десет милилитра винена киселина.
В голям съд се смесват водата и виното, добавят се захарта и винената киселина, разбърква се и се оставя да престои на тъмно топло място.
След като е готов се прецежда през марля, сгъната на няколко пъти. Така приготвеният оцет се съхранява на студено. Той е идеален за приготвяне на салати.
Още един начин за приготвяне на оцет в домашни условия е направата му от червено вино - седемстотин милилитра, сто милилитра оцет и едно парченце от дъбова дъска. Можете да използвате и бяло вино, тогава оцетът ще е с по-светъл цвят.
Първо се прави специална закваска
Тя става като изцедите сок от зряло грозде и го оставите да шупне на тъмно и топло място.
След като процесът на ферментация приключи със създаването на вино, оставете гроздовият сок да престои още и да се получи винен оцет. Този оцет ще се използва за закваска. В стъклен съд се смесват виното, закваската и се добавя дъбовото парченце.
Съдът се покрива с марля и се оставя да престои на тъмно и топло място. След един месец оцетът се прецежда и се разпределя в бутилки.
По избор може да добавите да плува клонче розмарин или друго.

Коментари