Вкисналото вино - за ракия

22 януари 2020
В лозята
19998
1 2 3
 

Но как да се неутрализира киселината

Няколко наши читатели ни се обадиха, че за пръв път са допуснали виното да вкисне.

Естествено знаят, че няма голям избор в тази ситуация, но въпросът им е как да гоизползват и какво могат все пак да направят.

Отговор:

Когато става дума за вина с напреднал процес на вкисване, е ясно, че те не могат да бъдат подходящи за пиене.

Единственият начин е изваряването им в ракия. Но за да се получи от тях ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира

В противен случай оцетната киселина, която е летлива ще премине в ракията и тя също може да стане кисела и съответно негодна за консумация.

На практика неутрализацията се осъществява с натриев бикарбонат или сода за хляб, която се продава в пакетчета по 100 г.

В случая проблемът е да бъде използвана точната доза за оптимално неутрализиране на киселината.

Определянето на дозата става бързо и лесно в химическа лаборатория, което за съжаление в домашни условия не е възможно.

Как домашният майстор да уцели каква е степента на вкисване

При това положение може да се препоръча следното по съвет на експерт:

Взима се стъклен буркан с вместимост 0,800 л. Налива се в него половин литър от виното. Прибавя се една четвърт или половин чаена лъжичка сода и се разбърква.

Изчаква се няколко минути и се опитва на вкус.

Ако се долови киселина, прибавя се още една четвърт лъжичка сода.

Пак се разбърква и пак се изчаква и отново се опитва.

При положение че едва долавяте кисел вкус не прибавяйте повече сода.

Важен съвет

Неутрализирането не бива да отиде до край, защото при дестилацията ще се получи ракия с нехармоничен плосък вкус.

Необходимо е да се усеща лека кисела жилка.

По този начин ще се ориентирате приблизително за количеството сода, което трябва да прибавите във виното.

От практична гледна точка внасянето на содата е най-добре да стане на порции при наливане на виното в казана. След последната порция, разбъркайте интензивно.

Според народна рецепта

с цел подобряване вкуса на ракията в такива случаи в някои райони на страната във виното внасят по 2-3 средно големи глави лук (кромит), разрязани на 3-4 парчета.

В други райони - по няколко обелени парчета сурова тиква, или пакетче кориандър. 

Още от В лозята
0

Не се изкореняват главини, измръзнали преди година Силните студове може да причинят сериозни повреди по незагрибаните лози. Най-често се наблюдава измръзване на пъпките и много рядко на цели лози

0

На 3-и февруари 2020 година влезе в сила регламент за изпълнение на ЕК от 30 януари 2020 г. за спешна мярка под формата на дерогация за популяризиране в лозаро-винарския сектор срещу неблагоприятните

0

Кандидатствате от 16 март От 16 март може да се подават заявления за изграждане и дострояване на  винарски изби. Документи ще се приемат до 10 април 2020 г

0

Какво трябва да се знае от любителите След като сте засадили вече лозичките, трябва да знаете, че грижите за тях след това трябва да са доста прецизни и интензивни

0

На схемата любителите могат да се ориентират как изглеждат грижите по поддържане на храста след есенното засаждане - съответно през първата, втората и третата година

Последни новини
0

Държавният фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, приключи оценката за административно съответствие и допустимост на постъпилите чрез ИСУН проектни предложения за занаяти по подмярка 6.4

0

Огромен рояк от около 40 хил. пчели стана причина за хоспитализирането на няколко души и отцепването на цял квартал в американския щат Калифорния, пише британското издание The Guardian

0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди две нови огнища на инфлуенца по птиците от щама H5N8 в животновъдни обекти в землищата на селата Трилистник и Пъдарско в област Пловдив

0

Повечето любители пчелари не знаят откъде се събира прашец от кошера. Затова ще се опитаме да ви помогнем: Поленовите пелети се отстраняват от пчелите, преди да влязат в кошера

0

Торенето на дръвчетата се прави както според вида им, така и според това дали са млади или дават плодове Торенето на ябълковите дървета, които вече образуват плодове, трябва да се извършва в моменти

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защо коронавирусът порази най-богатите зони с отлична здравна система? Как стана така, че в Италия - страната с една от най-добрите здравни системи в света, се разпространи мълниеносно епидемията от коронавируса с най-голяма скорост в Европа? И как се обяснява, че тя тръгна именно в богатите области Ломбардия и Венето

Ревизия на запасите от храна и вода в държавния резерв и осигуряване на механизма за спешна доставка в градове, които се налага да бъдат затворени заради евентуална карантира за коронавирус, ще започне от утре. Премиерът Бойко Борисов свика снощи извънредно заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет

Космическият апарат "ИнСайт" на НАСА потвърди, че Марс е сеизмически активен, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Спускаемият апарат, кацнал на Марс през ноември 2018 г., е регистрирал оттогава около 450 труса, повечето умерени. Сеизмичната активност на планетата е по-голяма от тази на Луната, но по-малка от земната, предава БТА