Но как да се неутрализира киселината

Няколко наши читатели ни се обадиха, че за пръв път са допуснали виното да вкисне.

Естествено знаят, че няма голям избор в тази ситуация, но въпросът им е как да гоизползват и какво могат все пак да направят.

Отговор:

Когато става дума за вина с напреднал процес на вкисване, е ясно, че те не могат да бъдат подходящи за пиене.

Единственият начин е изваряването им в ракия. Но за да се получи от тях ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира

В противен случай оцетната киселина, която е летлива ще премине в ракията и тя също може да стане кисела и съответно негодна за консумация.

На практика неутрализацията се осъществява с натриев бикарбонат или сода за хляб, която се продава в пакетчета по 100 г.

В случая проблемът е да бъде използвана точната доза за оптимално неутрализиране на киселината.

Определянето на дозата става бързо и лесно в химическа лаборатория, което за съжаление в домашни условия не е възможно.

Как домашният майстор да уцели каква е степента на вкисване

При това положение може да се препоръча следното по съвет на експерт:

Взима се стъклен буркан с вместимост 0,800 л. Налива се в него половин литър от виното. Прибавя се една четвърт или половин чаена лъжичка сода и се разбърква.

Изчаква се няколко минути и се опитва на вкус.

Ако се долови киселина, прибавя се още една четвърт лъжичка сода.

Пак се разбърква и пак се изчаква и отново се опитва.

При положение че едва долавяте кисел вкус не прибавяйте повече сода.

Важен съвет

Неутрализирането не бива да отиде до край, защото при дестилацията ще се получи ракия с нехармоничен плосък вкус.

Необходимо е да се усеща лека кисела жилка.

По този начин ще се ориентирате приблизително за количеството сода, което трябва да прибавите във виното.

От практична гледна точка внасянето на содата е най-добре да стане на порции при наливане на виното в казана. След последната порция, разбъркайте интензивно.

Според народна рецепта

с цел подобряване вкуса на ракията в такива случаи в някои райони на страната във виното внасят по 2-3 средно големи глави лук (кромит), разрязани на 3-4 парчета.

В други райони - по няколко обелени парчета сурова тиква, или пакетче кориандър. 

Освен изпробвания метод със содата, за подобряване на вкуса може да се ползват и народните прибавки на някои наши читатели преди изваряването в ракия
Освен изпробвания метод със содата, за подобряване на вкуса може да се ползват и народните прибавки на някои наши читатели преди изваряването в ракия