Вкисналото вино - за ракия

22 януари 2020
В лозята
21798
1 2 3
 

Но как да се неутрализира киселината

Няколко наши читатели ни се обадиха, че за пръв път са допуснали виното да вкисне.

Естествено знаят, че няма голям избор в тази ситуация, но въпросът им е как да гоизползват и какво могат все пак да направят.

Отговор:

Когато става дума за вина с напреднал процес на вкисване, е ясно, че те не могат да бъдат подходящи за пиене.

Единственият начин е изваряването им в ракия. Но за да се получи от тях ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира

В противен случай оцетната киселина, която е летлива ще премине в ракията и тя също може да стане кисела и съответно негодна за консумация.

На практика неутрализацията се осъществява с натриев бикарбонат или сода за хляб, която се продава в пакетчета по 100 г.

В случая проблемът е да бъде използвана точната доза за оптимално неутрализиране на киселината.

Определянето на дозата става бързо и лесно в химическа лаборатория, което за съжаление в домашни условия не е възможно.

Как домашният майстор да уцели каква е степента на вкисване

При това положение може да се препоръча следното по съвет на експерт:

Взима се стъклен буркан с вместимост 0,800 л. Налива се в него половин литър от виното. Прибавя се една четвърт или половин чаена лъжичка сода и се разбърква.

Изчаква се няколко минути и се опитва на вкус.

Ако се долови киселина, прибавя се още една четвърт лъжичка сода.

Пак се разбърква и пак се изчаква и отново се опитва.

При положение че едва долавяте кисел вкус не прибавяйте повече сода.

Важен съвет

Неутрализирането не бива да отиде до край, защото при дестилацията ще се получи ракия с нехармоничен плосък вкус.

Необходимо е да се усеща лека кисела жилка.

По този начин ще се ориентирате приблизително за количеството сода, което трябва да прибавите във виното.

От практична гледна точка внасянето на содата е най-добре да стане на порции при наливане на виното в казана. След последната порция, разбъркайте интензивно.

Според народна рецепта

с цел подобряване вкуса на ракията в такива случаи в някои райони на страната във виното внасят по 2-3 средно големи глави лук (кромит), разрязани на 3-4 парчета.

В други райони - по няколко обелени парчета сурова тиква, или пакетче кориандър. 

Още от В лозята
0

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

0

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

0

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

0

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

0

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Последни новини
0

Ситният размер на градушката и по-голямото количество дават визуална картина все едно е валяло сняг. Но тя няма силата и енергията да наруши целостта на растенията

0

В по-добрите полета растенията може да развият потенциала си * В Добруджа, за съжаление, сушата ще редуцира значително добивите Ваня Велинска Какво е състоянието на есенниците в страната

0

До обяд главно в планинските райони, а след пладне на много места в страната, ще има валежи от дъжд, на места с гръмотевици. Ще духа слаб, през деня до умерен, предимно северен вятър

0

За 2019 година компанията продаде 35 милиона килограма български плодове и зеленчуци За да предоставя свежи и качествени плодове и зеленчуци, Kaufland България си партнира с производители от 16

0

Градушка падна на няколко места в България. Проливен дъжд с градушка се изсипа над шуменското село Тодор Икономово. Това показват данни от радарите на Изпълнителната агенция за борба с градушките

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С периодичния печат хората се информират в дълбочина. А той е сред силно пострадалите в кризата - Инициатор сте на петиция за намаляване на ДДС за печатните издания. Какви са вашите очаквания от внасянето на тази петиция в парламента, г-н Тамбуев? - Очаквам, че тази поправка ще бъде приета от народните представители

1557 проби са изследвани за коронавирус през последното денонощия, установени са 17 нови положителни, с което бройката инфектирани българи от началото на пандемията стигна 2460 общо, съобщиха от националния оперативен щаб. 11 от новоустановените са в София, 3 са приети в болници. Три случая има в Шумен, свързани са с обявения вчера