Но как да се неутрализира киселината
Няколко наши читатели ни се обадиха, че за пръв път са допуснали виното да вкисне.
Естествено знаят, че няма голям избор в тази ситуация, но въпросът им е как да гоизползват и какво могат все пак да направят.
Отговор:
Когато става дума за вина с напреднал процес на вкисване, е ясно, че те не могат да бъдат подходящи за пиене.
Единственият начин е изваряването им в ракия. Но за да се получи от тях ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира
В противен случай оцетната киселина, която е летлива ще премине в ракията и тя също може да стане кисела и съответно негодна за консумация.
На практика неутрализацията се осъществява с натриев бикарбонат или сода за хляб, която се продава в пакетчета по 100 г.
В случая проблемът е да бъде използвана точната доза за оптимално неутрализиране на киселината.
Определянето на дозата става бързо и лесно в химическа лаборатория, което за съжаление в домашни условия не е възможно.
Как домашният майстор да уцели каква е степента на вкисване
При това положение може да се препоръча следното по съвет на експерт:
Взима се стъклен буркан с вместимост 0,800 л. Налива се в него половин литър от виното. Прибавя се една четвърт или половин чаена лъжичка сода и се разбърква.
Изчаква се няколко минути и се опитва на вкус.
Ако се долови киселина, прибавя се още една четвърт лъжичка сода.
Пак се разбърква и пак се изчаква и отново се опитва.
При положение че едва долавяте кисел вкус не прибавяйте повече сода.
Важен съвет
Неутрализирането не бива да отиде до край, защото при дестилацията ще се получи ракия с нехармоничен плосък вкус.
Необходимо е да се усеща лека кисела жилка.
По този начин ще се ориентирате приблизително за количеството сода, което трябва да прибавите във виното.
От практична гледна точка внасянето на содата е най-добре да стане на порции при наливане на виното в казана. След последната порция, разбъркайте интензивно.
Според народна рецепта
с цел подобряване вкуса на ракията в такива случаи в някои райони на страната във виното внасят по 2-3 средно големи глави лук (кромит), разрязани на 3-4 парчета.
В други райони - по няколко обелени парчета сурова тиква, или пакетче кориандър.
Коментари