Angus вдига тавите с листни зеленчуци в позиция, в която роботизирани ръце могат да засаждат култури, да добавят хранителни вещества, да пресаждат растения, докато растат, да прибират реколтата и накрая да пакетират продукцията

В продължение на векове земеделските стопани извличали богатството на Земята с волове и плуг. Но в крайна сметка захранваната с трева мощност отстъпи място на стоманените работни коне, подхранвани от пара и дизел - и последва нова ера на селскостопанската ефективност. Сега дойде моментът за следващото ниво, което носи със себе си автономни закрити ферми, поддържани от флоти от роботи, свързани с хиперефективни агрохимикали.

За да се запознаете по-отблизо с този нов обрат, е достатъчно да хвърлите поглед към роботизирания земеделски работник на Iron Ox по прякор Angus. Технически работата му във фермата, която всъщност е склад в Силиконовата долина, е да превозва близо 500-килограмови тави с листни зеленчуци, растящи в перфектно балансирана хидропонна вана

Angus се търкаля през склада на Iron Ox, вдигайки тавите в позиция, в която роботизирани ръце могат да засаждат култури, да добавят хранителни вещества, да пресаждат растения, докато растат, да прибират реколтата и накрая да пакетират продукцията.

Но Angus всъщност не е "Angus" индивидуално. Той по-скоро е само един елемент от цяла роботизирана софтуерно-сензорна система, контролирана от "Мозъка". Това е централен компютър, който следи цялата операция - от следващия ход на Angus до нивата на азот в тава 2. Всичко това е част от целта на Iron Ox да изгради хиперефективни ферми в градските центрове, където се консумира най-много храна.

Разполагането на автономните ферми по-близо до потреблението, вече намалява разходите за гориво и труд, необходими за преминаване на растенията от точка А до точка Б. Но Iron Ox не се справят зле и от гледна точка на производителността. Тяхното стопанство е около пет пъти по-продуктивно от традиционната ферма

Това е така, защото Iron Ox следи всеки отделен аспект на растящия цикъл. Растенията получават точно нужното пространство, слънце (складът позволява естествена светлина) и хранителни вещества, за да растат. Тъй като компютрите могат да работят 24 часа в денонощието, растенията се наблюдават постоянно и се коригират условията за оптимизиране на растежа. С помощта на алгоритмите за машинно обучение, всяка допълнителна култура подобрява способността на "Мозъка" да отглежда следващата култура. Разбира се, също помага това, че Angus няма нужда да яде, да спи или да взима заплата за труда си.

Iron Ox не е единствената компания, която предприема автономно, роботизирано земеделие в града. Вече има десетки стартъпи, които тестват своето виждане за градското земеделие, и се очаква вътрешното земеделие да стане индустрия на стойност 40 милиарда долара в рамките на десетилетие

Някои от тези проекти са вертикални ферми, които къпят стените с растенията в LED светлини. Аквапонните стопанства отглеждат риба и зеленчуци по кръгова система: рибата хвърля изпражнения и захранва растенията, а растенията филтрират водата за рибата. Но дори и фермите от старото поколение получават ръка от роботизирания труд.

Въпреки че има много разисквания за автономните превозни средства по магистралите, най-вероятно безкрайните редове на фермерските полета ще бъдат първи домакини на широко разпространените автономни операции на превозните средства.

Вече прецизните гиганти като John Deere тестват автономни сеялки, пръскачки и комбайни, които планират ежедневни маршрути и интервенции въз основа на данни, събрани от самонасочени дронове, летящи над полета и други сензори в реално време.

Всъщност, макар тракторите все още да управляват стопанството, дните им на господство може да са преброени.