Магнезият е жизненоважен и за растенията, и за хората

21 януари 2020
Растениевъдство
11259
1 2 3 4 5
 

При всички култури, особено при зеленчуковите и овощните, е установено подобрение на качествените показатели, когато елементът се внася съвместно с калий

Доц. Маргарита Николова

Магнезият (Mg) има разнообразни функции в биологичните системи. Магнезиевият недостиг при хората най-често се свързва със смущения при стареенето, като последствие от дефицитен прием с храната.

Последни проучвания показват, че Mg има особена превантивна роля към пристъпи на хронични болести като диабет, метаболитен синдром, високо кръвно налягане и сериозни кардиоваскуларни смущения.

Нискомагнезиевата диета може да допринесе до инсулинова резистентност, особено когато този дефицит е комбиниран с високофруктозна диета. Съдържанието в храната и дневният прием на минерала стават все по-важна световна тема за качеството на храните и здравословното хранене. Препоръчителният дневен прием за хората е 200-400 mg.

Осигуряването на достатъчно Mg е от съществено значение и за пасищните животни, тъй като ниското ниво на минерала в почвата може да причини тревна тетания - фатално метаболитно смущение при животните.

Магнезият е централен атом на хлорофилната молекула и има значително присъствие в растителните храни

В растенията минералът има силно положителен ефект върху фотосинтезата, активирането на ензимите, играе важна роля в транспорта на фотоасимилатите към съхраняващите органи като корени, листа и семена. Зеленчуците и плодовете съдържат Mg2+ най-общо в границите 5-190 мг/100 г свежа маса. Почвеното или листно прилагане на магнезиеви торове може да увеличи съдържанието на Mg в ядливите части на културите и да окаже голямо влияние върху храненето на човека и животните.

Недостигът на магнезий за растенията се проявява в следните случаи: при бедни на магнезий почвообразуващи скали; при почви с ниско съдържание на обменен магнезий (под 10 мг/100г); на леки почви с ниско съдържание на органично вещество; при висока наситеност с калций (калциево-магнезиев антагонизъм); при промивен режим на почвите; при азотно торене с амониеви торове; при широко съотношение К:Mg в почвата (препоръчително е 2-2.5:1 или 25-35 : 12-17 мг/100г).

Източник на магнезий са храните както от животински, така и от растителен произход.

Концентрацията на магнезий в растенията варира в широки граници като сравнително по-високо съдържание имат листните зеленчуци. В таблица 2 са представени литературни данни за съдържание на магнезий в основни храни.

В последните години все по-голямо внимание се обръща на нарастващия хранителен проблем с прекомерния прием на натрий (Na), особено в добре развитите страни, вследствие на високата консумация на преработени, пакетирани и консервирани храни.

Учени, съвместно с хранителната индустрия, разработват стратегии за намаляване на приема на натрий. Резултатите от научни изследвания показват, че Mg с многото си позитивни въздействия върху човешкия организъм, се явява добър кандидат минерал за разработване на ниско натриеви хранителни продукти като антагонистичен йон на Na в човешкия организъм.

Установено е също така, че магнезият увеличава съдържанието на редица важни хранителни съставки. Например, в литературата се съобщава, че добавянето на калий към NPMg торене на моркови увеличава съдържанието на бета каротин с 27%, а отстраняването на Mg от тази комбинация намалява съдържанието на бета каротин от 42 на 30%. Очевидно, Mg е необходим за образуването на бета каротин в кореноплода на морковите, когато растенията са снабдени с достатъчно N, P и K.

Известно е, че калият и магнезият са силно взаимосвързани и нивото на единия елемент в почвата трябва да бъде съобразено с нивото на другия. Затова в много случаи се получава ефект от тези минерали и при добра запасеност на почвите, ако нивото на другия е високо. Съвременните проучвания на ефективността на хранителните елементи разглеждат K и Mg едновременно.

У нас в последните 15 години също са проведени редица изследвания за действието на калия и магнезия, главно по проекти на Международен калиев институт (IPI), Швейцария, K+S KALI, Германия и Международен институт по хранене на растенията (IPNI), САЩ. Изведени са опити с голям брой култури - пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, картофи, домати, пипер, зеле, зелен фасул, кайсии, праскови, череши, малини, ягоди, арония и лозя.

При всички култури, особено при зеленчуковите и овощните е установено подобрение на качествените показатели, както при самостоятелно внасяне на калия, така и при съвместното му внасяне с магнезий. Например съдържанието на скорбяла в картофите е увеличено със средно 8% при добавяне на калий към NP торене и с 11% при добавяне на магнезий към NPK торене. Аналогично, съдържанието на захари в черешите нараства съответно с 5% и 4%, а при малините е регистрирано 18% средно увеличение под влияние на калия.

Интерес представляват и промените в съдържанието на ценни за здравето на хората съставки

В нашите опити е установено удвояване на съдържанието на глутаминова киселина в картофени клубени при добавяне на магнезий към NPK комбинацията (фиг. 2). В медицината има доказателства, че тази аминокиселина понижава кръвното налягане. Съдържанието на аспарагинова киселина, свързвана главно с хормоналната регулация в човешкия организъм се повишава средно с 13% при добавяне на магнезий към NPK торене (фиг. 3).

В опити с арония е установено увеличение със средно 15% на съдържанието на флавониди (стимулират сърдечната дейност, подобряват кръвооросяването, влияят благоприятно и върху храносмилателния тракт) и с 5% на съдържанието на антоцианин (силно ефективен антиоксидант) под влияние на калиевото торене.

При ягоди съдържанието на антоцианин нараства средно с 8% при добавяне на К към NP варианта и с още 13% при добавяне на Mg към NPK комбинацията. Съдържанието на витамин С в малини е увеличено със средно 19% и при арония с 11% при внасяне на К към NP варианта.

В заключение, чрез подходящи практики на торене може значително да се повлияе качеството и да се увеличи съдържанието на здравословни съставки в плодовете и зеленчуците. Земеделието трябва да се развива в посока, която ще свърже производството на храни със здравето и изискванията към храненето на хората. Специалистите по хранене на растенията могат и трябва да играят важна роля при тези усилия в бъдеще.

Още от Растениевъдство
0

По време на Международната селскостопанска изложба "Агра 2020" в Пловдив специалистите от Лимагрейн представиха акценти от порфолиото си при хибридите царевица и слънчоглед

0

Потенциална заплаха сега са повратните мразове в края на зимата - началото на пролетта Ваня Велинска Изключително топлата зима е предпоставка за сериозни притеснения за състоянието на трайните

0

Този месец австралийската реколта от бадеми ще покаже успеха на нови сортове, с които индустрията търси начини за борба с намаляването на популацията на пчелите

0

фИ тази година „Евро Ферт“ АД ще вземе участие в Международната изложба „АГРА“, която ще се проведе от 19 до 23 февруари 2020 г. в град Пловдив. Щандът на компанията е позициониран в панаирна палата

0

Разходите за него, поддръжката на плантацията и нелоялната конкуренция “изяждат” приходите А и за българите всички билки са био, обяснява фермерът Стефан Спасов Жени Владинова Билковата плантация на

Последни новини
0

Държавният фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, приключи оценката за административно съответствие и допустимост на постъпилите чрез ИСУН проектни предложения за занаяти по подмярка 6.4

0

Огромен рояк от около 40 хил. пчели стана причина за хоспитализирането на няколко души и отцепването на цял квартал в американския щат Калифорния, пише британското издание The Guardian

0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди две нови огнища на инфлуенца по птиците от щама H5N8 в животновъдни обекти в землищата на селата Трилистник и Пъдарско в област Пловдив

0

Повечето любители пчелари не знаят откъде се събира прашец от кошера. Затова ще се опитаме да ви помогнем: Поленовите пелети се отстраняват от пчелите, преди да влязат в кошера

0

Торенето на дръвчетата се прави както според вида им, така и според това дали са млади или дават плодове Торенето на ябълковите дървета, които вече образуват плодове, трябва да се извършва в моменти

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защо коронавирусът порази най-богатите зони с отлична здравна система? Как стана така, че в Италия - страната с една от най-добрите здравни системи в света, се разпространи мълниеносно епидемията от коронавируса с най-голяма скорост в Европа? И как се обяснява, че тя тръгна именно в богатите области Ломбардия и Венето

Ревизия на запасите от храна и вода в държавния резерв и осигуряване на механизма за спешна доставка в градове, които се налага да бъдат затворени заради евентуална карантира за коронавирус, ще започне от утре. Премиерът Бойко Борисов свика снощи извънредно заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет

Космическият апарат "ИнСайт" на НАСА потвърди, че Марс е сеизмически активен, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Спускаемият апарат, кацнал на Марс през ноември 2018 г., е регистрирал оттогава около 450 труса, повечето умерени. Сеизмичната активност на планетата е по-голяма от тази на Луната, но по-малка от земната, предава БТА