За 26-и път “Добрички панаир” АД открива сезона на селскостопанските изложения

Радина Иванова

От 29 януари до 2 февруари град Добрич ще бъде домакин на 26-ото издание на изложението “Борса за семена и посадъчен материал”.

В пет поредни дни от щандовете в зала Добротица, спортен комплекс “Простор”, земеделски производители и любители-градинари от близо и далеч ще могат да си набавят всичко необходимо за старта на сеитбена кампания 2020 г.

Общо 47 фирми - български и международни с българско представителство, ще предлагат своите продукти. А по време на официална вечеря, някоя от тях ще грабне статуетката за най-добър изложител - традиционна награда на “Добрички панаир” АД. Наред с фирмите за семена и торове изложители са още няколко овощни разсадника, един градински център, както и фирми за биоторове.

Не на последно място е и участието на науката във форума. Два института - Добруджански земеделски институт - Генерал Тошево и Институт по зеленчукови култури “Марица” - Пловдив, ще присъстват на панаира, няма да липсва и специализирана литература.

От А до Я за почвата

Основното събитие в рамките на изложението е целодневен семинар за всички, който ще предложи полезни знания на тема “Грижа за почвата”, съобщи за в. “Български фермер” Звезделина Иванова, изпълнителен директор на “Добрички панаир” АД.

В първия ден на изложението лектори от различни научни институти ще опровергаят с практически съвети това, което мнозина производители не вярват - как с по-малко торене се постига повече добив.

“Живеем във време, в което все повече наблюдаваме големи климатични крайности - високи температури и силни валежи. А това безспорно засяга земеделския производител. Затова по време на първия за годината Добрички панаир той ще натрупа ценни напътствия от научни експерти за това как да направи една по-малко влияеща се от трудните моменти почва”, каза още Иванова.

Присъстващите ще получат подробна информация за това кои са първите стъпки в безорната технология и кои са финансовите ползи от нея. Към темите на лекциите са също засяване на покривни култури срещу болести по културите, дълбока оран, ползите за оставане на растителни остатъци в почвата и още теми, свързани с опазването на почвите.

Семинарът е подходящ не само за земеделци-професионалисти, а и за всички приятели на земята и градината, предлагайки им безплатна лекция как да си направят компост в домашни условия. Форумът ще е на 29-и януари от 11:30 часа в конферентната зала в СК “Простор”, като ще има и дискусионна част.