Хемоглобинът е желязосъдържащ белтък в еритроцитите, който пренася кислород от белите дробове към тъканите. Освен кислород хемоглобинът пренася и въглероден диоксид. Всички органи и тъкани имат нужда от хемоглобин (респ. кислород), затова е необходимо съдържанието му в кръвта да се поддържа в определени граници. При неговия спад, поради различни причини (от стреса до бременността), може да се появи кислороден глад, анемия и умора.

Ако ситуацията е много сериозна и става опасна за здравето и живота, лекарят предписва лекарства, които помагат бързо да се повишат нивата на хемоглобина. Ако ситуацията не изисква терапия, чрез храната можем да стабилизираме хемоглобина си и да го върнем към нормалното.

Кои натурални продукти и храни повишават хемоглобина?

Халва

Именно този десерт съдържа огромно количество желязо. Например, сусамовата халва съдържа 50 мг желязо на 100 г продукт, а слънчогледовата - 33 мг. Халвата от смлени сусамови семена е отличен източник не само на желязо, но и на витамин Е, В, фосфор, цинк и калций. Слънчогледовата халва съдържа много полезни микроелементи.

Месо и карантия

Животинските белтъци помагат на кръвните клетки да се възстановят. Желязото, съдържащо се в животинските продукти, се усвоява от човешкото тяло не по-малко от 20%. В растителните храни тази цифра е около 4 пъти по-малка.

Телешко, заешко, шкембе, черен дроб, свински или телешки език трябва да присъстват редовно на масата, както при нисък хемоглобин, така принципно и в дневното меню. Свинският черен дроб съдържа около 20 мг желязо на 100 грама, в говежди език - 5 мг. За да се поддържа нормално ниво на хемоглобина е достатъчно дневно да се консумират 50 до 100 грама месо или карантия.

Сушени гъби

Гъбите също са отлично средство за поддържане на нивото на хемоглобина, заради високо съдържание на желязо - най-малко 30 мг на 100 грама продукт. Само 50 грама сушени гъби в дневното меню ще помогнат на кръвната картина да се върне към нормалното.

Морски продукти

Мекотели, скариди, миди, калмари, хайвер са важен съставка от диетата за поддържане на нормалното ниво на хемоглобина в кръвта. Например черупчестите мекотели съдържат около 30 мг желязо на 100 грама продукт. Редовната консумация на всякакви морски дарове е важна за доброто здраве.

Триците са храна за висок хемоглобин

Пшеничените трици съдържат най-малко 15 мг желязо на 100 г, както и витамини от група В, които участват в синтеза на хемоглобина. Не трябва да прекалявате обаче, защото те могат да доведат до лошо храносмилане. Само 1 супена лъжица пшеничени трици дневно помага за подобряване на кръвната картина.

Цвекло

Ако пиете поне 30 грама сок на ден или изядете около 100 грама варено цвекло,значително ще повишите нивата на хемоглобина. Желязото, растителният протеин, аминокиселините и витамините, съдържащи се в цвеклото, имат кръвотворни свойства и нормализират състава на кръвта. За да се усвои по-добре, сокът не трябва да се пие веднага след приготвянето му. По-добре го оставете в хладилника за най-малко 40 минути. Препоръчително е да не се пие сок от цвекло в чистата му форма. Можете да го разредите с ябълков, морковен или портокалов сок.

Сокът от нар повишава хемоглобина

Редовната употреба нар поддържа нивото на хемоглобина в нормално състояние. При ниски нива лекарите препоръчват преди всичко сок от нар. Препоръчително е да не купувате сок от магазина, а да го правите сами у дома, за да е прясно изцеден.

Бобови растения

Леща, грах, боб, нахут - всички те съдържат желязо и помагат на организма да произвежда червени кръвни клетки.

Яжте тиквени семки

Тиквените семки са богати на желязо, калций, манган и магнезий, които са изключително полезни за сърцето. Основното нещо е да се ядат сурови.

Фурми

Добре е да се избират възможно най-малко обработени фурми, без добавен захарен сироп и други добавки.