В това време зърнопроизводители изразиха тревога за есенните посеви, жълтеене и азотен глад

Днес депутатите от ресорната комисия по земеделие и гори в парламента приеха на първо четене промените в закона за горивата.
Както вчера съобщихме, с текстовете му от регулации се освобождават земеделските производители, които съхраняват горива за дейността си в резервоари с обем до 50 куб. метра и не провеждат никаква търговска дейност.
По-голяма тревога обаче предизвика интересът на депутатите към

състоянието на есенните посеви

По този повод председателят на Националната асоциация на зърнопроизводиштелите Костадин Костадинов даде отговор, че недостигът на влага, заради липсата на валежи, определено предизвиква тревоги, но надеждите за този момент са в появата на сняг през февруари, който да "даде въздух на посевите".
Според него братенето на пшеницата е под въпрос, а появята на жълтеене тревожи фермерите.
Макар да се надяват, че е рано за окончателна оценка, фермери от НАЗ заявиха пред в."Български фермер", че стопанствата им са доста разтревожени от картината по нивите, защото високите температури провокират вегетация на посевите, а успоредно с нея върви и по-благоприятно разпространение на заболявания при зимни житни и рапица.
Посевите трудно ще встъпят в пълен покой, опасяват се земеделските производтели, особено на фона на това, че в Бургаско се появиха щъркели, което едва ли не означава, че зимата е свършила, казаха те.
На места в пшеницата има и прояви на азотен глад, но както е известно програмата от мерки за ограничаване и предотвратяване на замърсяване с нитрати от земеделски източници позволява торене след настъпването на февруари.