След подробен оглед, ако трябва, подновете похабения

1) Пчеларско було, ръкавици, предпазно облекло - няма какво да се лъжем, пчелите жилят. И дори да не сте алергични, е добре да сте с предпазно облекло, ако ще отваряте кошера.

Препоръка: ,мрежата на пчеларското було да е черна, а не бяла защото от бялата мрежа очите се уморяват по-бързо.

С какво още задължително трябва да разполагате:

2) Пушалка - използва се за успокояване на пчелите. Представлява метален цилиндър с двойно дъно и конусовиден капак, който завършва с отвор, през който излиза пушекът и малък мех, с който се раздухва горивния материал. Обикновено пушалката се пълни с изгнила дървесина, сух говежди тор, дървесни гъби и др. Използва се инстинкта на пчелите, че пушекът и мирисът на изгоряла дървесина е знак за опасност

Пчелите започват да ядат от меда и стават по-тромави и по-малко агресивни, а това улеснява работата на пчеларя.

3) Рамкоповдигачът е метален инструмент, който се използва като лост за отлепване на рамките от кошера. Извитата му част се ползва за почистване на стените и дъното на кошера и горните летвички на рамките от полепналия клей.

4) Пчеларска четка - използва се за разчистване на пчелите от рамките при вадене на мед или при преглед на кошерите.

5) Сандък за пити - нужен е за складиране и пренасяне на рамките от кошера до мястото, където ще става центрофугирането на меда.

6) Вилица за разпечатване - медът в пчелните пити е запечатан с восъчни капачета. Преди да сложим питите в центрофугата, трябва да разпечатаме восъчните килийки. Това може да стане с вилицата за разпечатване или със специален нож за разпечатване на пити.

7) Хранилка - освен наличните запаси на пчелен мед пчелите се нуждаят и от допълнителна храна. С нея ще издържат дългите зимни месеци, когато не могат да събират нектар.

8) Други - рамки, восъчни основи, тел, разделители.

9) Шпорче - важен инструмент, в края на който има метално или пластмасово назъбено колело с улейче. Служи за прикрепване на восъчните основи към опънатата тел на рамките.

10) Лекарства - пчелите се нуждаят от профилактика срещу най-разпространените болести: вароатоза, американски и европейски гнилец, нозематоза апис, нозематоза серана, варовито пило и други. Този въпрос е много сериозен, отделете му нужното внимание, за да имате пчели и през следващите години!

С рамкоповдигач се използва като лост за отлепване на рамките от кошера
С рамкоповдигач се използва като лост за отлепване на рамките от кошера
Пушалката се използва за успокояване на пчелите
Пушалката се използва за успокояване на пчелите
Ако е необходимо, подновете вилицата за разпечатване на восъчните килийки
Ако е необходимо, подновете вилицата за разпечатване на восъчните килийки