Майката е заобиколена от хиляди свои работнички, които гарантират топлина и уют в зимното кълбо

Въпреки че температурата навън може да бъде минусова, вътре в кълбото тя остава постоянна - 33-34 градуса С. Пчелите генерират топлина, като "движат" активно крилата си.

Пчелите трябва да са осигурени с достатъчно храна - при тежка зима консумацията им на мед може да стигне до 50-60 кг за целия зимен сезон. Или до първата паша, когато сами започнат да си осигуряват нектар и мед. През зимата те се хранят, докато са в кълбото. Струпването и затягането на кълбото става, когато температурата стане 4-5 градуса С.

Пчелите се местят в нова зона, където има мед само когато времето е достатъчно топло, за да разширят гнездото. Във връзка с това и обемът и мястото на кълбото се изменя

Отначало зимното кълбо се разполага върху празните килийки на питите, намиращи се в средата на гнездото под запечатания мед. След консумирането му кълбото се премества нагоре, към килийките с мед в горната част на питите. А след това се движи встрани и назад в зависимост от разположението на запасите от мед в гнездото.

Направете си списък със задачи за зимно пчеларство

Зимата е най-бавният сезон на пчеларския цикъл. И така, сега е моментът да направите следното:

Следете входа на кошера. Премахнете всички мъртви пчели или натрупан сняг, които блокират входа.

Уверете се, че пчелите имат достатъчно храна!

Началото на пролетта е все още далече, а рисковете пчелните семейства да умрат от глад не са малко най-вече поради високите температури по време на късната есен.

В слънчев и по-топъл ден, когато няма вятър и пчелите облитат, погледнете бързо в кошера си. Най-добре е да не премахвате никакви рамки. Просто погледнете и вижте под капака. Виждате ли пчели? Те трябва да са в гнездо в горната част. Добре ли са?

Ако не забележите запечатан мед в горните рамки, може да се наложи да започнете някакво спешно хранене.

Важно! Но не забравяйте, че след като започнете да подхранвате, вече не можете да спрете, докато пчелите не започнат да събират прашец и нектар.

Почиствайте, ремонтирайте и съхранявайте оборудването, което ви е необходимо на пчелина.

Сега е времето да контактувате с колеги и да споделяте проблеми

Свържете се с колеги пчелари и обменете опит. Прочетете всички онези броеве на любимите си пчеларски сайтове и книги с пчеларска тематика.

Поръчайте пчелни пакети и оборудване (ако е необходимо) от реномиран доставчик.

Създайти си хоби занимания, свързани с пчеларството. Зимата е подходящо време за правене на свещи от пчелен восък и приготвяне на медовина

Планирайте работата си за за пролетта!

И последна препоръка, но важна - не покривайте вентилационните отвори!