В планинската верига Ал-Хаджар в Северен Оман това, което изглежда като обикновена купчина дървени трупи, всъщност е пчелинът.Това е вековен метод на пчеларство, който се предава от едно поколение на друго.

А при традиционния метод на Омани пчелите образуват кошер в издълбана палма. Дебелината на дървото ги предпазва както от горещините, така и от студените температури от зимата до лятото. Целогодишно оманските пчелни "ловци" проследяват насекомите от своя водоизточник до естествено оформените кошери, скрити в планината.

За съжаление, тези древни техники умират, като повечето пчелари в страната се насочват към по-рентабилни съвременни кошери. Д-р Хасан Ал Лавати, който работи в отдела за проучване на пчелните семейства към Министерството на земеделието, обяснява, че най-новите, авангардни методи помагат на пчеларите да наблюдават пчелите си по-ефективно.

Благодарение на разнообразния пейзаж на Оман, страната е в състояние да произвежда много сортове мед. Докато Оман се опитва да диверсифицира икономиката си далеч от зависимостта си от петрола, правителството развива други отрасли като селското стопанство, информира euronews.com.

Предлагат се безплатно обучение на пчеларите с цел да се разшири медният сектор. И по този начин да се реши високата безработица в Оман.

Производство на омански мед расте, отчитат всички пазарни наблюдатели. В Оман има повече от 5000 пчелари и повече от 100 000 кошера.

Според официалната сатистика през 2019 в Оман са произведени над 600 тона мед и са продадени за общо 35 милиона и половина евро (над 40 милиона щатски долара).

Пчели споделят, че все повече хора се опитват да влязат в бизнеса с мед, както и да прилагат по-иновативни методи при производство на мед. Защото, според тях, виждат много възможности в медопроизводството. Може би защото нивото на потребление на мед в Оман е много по-високо от повечето страни от Близкия изток.

И защото търсенето, често превишава предлагането, цените на цветен прашец, пчелно млечице и чист мед за световния потребител направо "жилят". Пример - буркан с омански мед  Al Luban Honey например може да струва около 80 евро (91 щатски долара)!

Що се отнася до местните жители на Омани и жителите на други места в Персийския залив, изглежда, че те не са привлечени само от сладкия вкус на мед, но и от неговите лечебни и козметични качества.

За да удовлетворят търсенето от клиники и курорти, използващи пчелни продукти, на туристите се предлагат широка гама от процедури, включително масажи на базата на мед. А за по-смелите има дори лице на пчелна отрова.

Така че спокойно може да се каже, че производството на омански медът създава "бизнес бръмчане"? 

Оманските пчели работят усърдно - климатът е позходящ, а цъфтяща растителност, богата на нектар и прашец има в изобилие
Оманските пчели работят усърдно - климатът е позходящ, а цъфтяща растителност, богата на нектар и прашец има в изобилие
Различни видове омански мед
Различни видове омански мед