Ще са ви нужни: 2 скумрии; За маринатата - 1 литър вода, 2 суп. лъж. насипен чай, 1,5 суп. лъж. захар, 3 суп. лъж. сол.

Приготвяне: Изкормете и почистете скумрията. Изплакнете я и отрежете главата.

За маринатата сипете водата в тенджера. Добавете солта, захарта и чая. Поставете на котлона да заври. Отстранете и изчакайте да изстине. Прецедете.

Изрежете пластмасова бутилка - тя ще ви е нужна като контейнер за осоляване. Най-подходящи са бутилките от 1,5 или 2 литра. Рибата се подрежда вертикално, с опашките нагоре. Допълнете бутилките с предварително приготвената марината. Поставете в хладилник за 3 дни.

Извадете рибата, леко подсушете и я нарежете на шайби. Можете да сервирате.