Това изисква изобилно и пълноценно хранене с лесно усвоими комбинирани фуражни смески

Угоителният период е сравнително кратък - до 49-56 дни. Ако храненето е пълноценно, резултатите са налице за угоителен период :

пилетата достигат средна жива маса над 1800 г;

разходът на фураж е около 2 кг фураж за 1 кг жива маса.

За началния период на угояването се използват т.нар. стартерни смески с високо съдържание на протеин - 22-24%, и 13 -20 кДж обменна енергия.

В периода на угояването се дават финишерни смески с 20-21% протеин.

Разлики в храненето на пилета и бройлери

По принцип храненето на двата вида птици не се различава съществено. Но за бройлерите трябват:

смески с по-богато съдържание на белтъчини и въглехидрати;

непрекъснато и на воля хранене.

Задачата е пилетата да поемат по възможност повече смеска, която да оползотворяват най-пълноценно.

И при този вид птици за месо винаги трябва да има свободен достъп до чиста вода за пиене.

И още:

След първата седмица се поставят допълнително хранилки с чист речен пясък за кълване с едрина 1-2 мм, като на 15-20 пилета се осигурява една хранилка.

Около 10 дни преди клането на бройлерите хранилките с пясък се изнасят от помещението.

Изразходването на големи количества фураж и недостигането на висока жива маса при отглеждането на пилета бройлери са резултат главно на лошото качество на фуража, непълноценност на смеските, голямото разпиляване на фуража от хранилката и лоши микроклиматични условия в помещението, както и заболяването на пилетата.
Изразходването на големи количества фураж и недостигането на висока жива маса при отглеждането на пилета бройлери са резултат главно на лошото качество на фуража, непълноценност на смеските, голямото разпиляване на фуража от хранилката и лоши микроклиматични условия в помещението, както и заболяването на пилетата.