Застудяването ще спре вегетацията на трайните насаждения

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

Топлото за сезона време през второто и началото на третото десетдневие на декември с максимални температури, надвишили на много места в полските райони 16-17 градуса, доведе до възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

Наднормените декемврийски температури се отразиха положително на късно засетите посеви с пшеница и част от тях достигнаха необходимата им температурна сума за встъпване във фаза 3-и лист.

На места в Североизточна България, където бяха регистрирани температури от порядъка на 19-20 градуса (Разград, Добрич, Варна), бе увеличен и делът на пшеничните посеви във фаза братене.

Вследствие необичайно високите температури в южните райони, при някои ранноцъфтящи храстовидни и дървесни видове (дрян, череша) бе провокирано нежелателно набъбване на пъпките.

След топлото за сезона време през следващия период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. Очакваното застудяване в средата на третото десетдневие на декември ще доведе до затихване и прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви в по-голямата част от страната, с изключение на отделни места в крайните южни райони.

Прогнозираното съществено понижение на температурите, без критични минимални стойности, ще предотврати преждевременното и нежелано развитие при някои трайни насаждения, което би довело до намаляване на тяхната студоустойчивост.

Очакваните валежи през третото десетдневие на месеца ще повишават нивото на влагозапасите в 50 см- почвен слой. В края на есента почвените влагозапаси в 100 см слой при пшеницата са незадоволителни, на отделни места в южните райони под 60% от ППВ (Кюстендил, Чирпан, Сливен).