Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ
През декември започва подготовка за отглеждане на разсад за ранно производство на зеленчуци. Важно условие за производството на качествен разсад е използването подходяща торопочвена смес. Тя се приготвя от добре разложен, пресят, оборски тор и почва в съотношение 2:1, обогатена с 1,2 kg/m2 суперфосфат, 0,6 kg/m2 калиев сулфат и 0,4 kg/m2 амониев нитрат. Тя трябва да e обеззаразена, с неутрална реакция (рН 6,6-7).
Обеззаразяването на торопочвената смес може да се извърши по физичен и химичен начин.
Един от прилаганите физични методи е термичното обеззаразяване на почвата, известен като
пропарване
Почвата се третира с прегрята пара под полиетиленово покритие. При температура 50оС се унищожават нематодите, между 60-72оС - голяма част от фитопатогенните гъби и бактерии. При по-високи температури, над 82-83оС, семената на плевелите губят своята кълняемост.
Друг екологичен, лесен, сравнително евтин начин за обеззаразяване на почвата е
соларизацията
При него се използва топлината от слънчевата енергия през летните месеци. При оптимални условия слънчевите лъчи могат да повишат температурата на почвата в 20-30см. слой над 60оС. За да се осигури добра топлопроводимост и висок термичен ефект, почвената смес трябва да бъде добре навлажнена и плътно покрита с фолио. По време на соларизацията съдържанието на влага в почвата трябва да бъде 70-75% от пределната полска влагоемност.
Химичният метод
за обеззаразяване на почвата се прилага най-често. Срещу почвените патогени могат да се използват фунгицидите: Дитан М-45, Купроцин, Проплант 722 СЛ, а срещу нематодите – нематоцидите: Базмид гранулат, Видейт, Мокап 10 Г.
Източник на редица гъбни и бактерийни болести по зеленчуковите култури могат да бъдат необеззаразените зеленчукови семена и използваният инвентар (саксии, инструменти).
Обеззаразяването на зеленчуковите семена (краставици, домати, пипер) в домашни условия може да се извърши с 10% разтвор от перхидрол в продължение на 20-25-30 минути (20 минути за краставиците, 25 минути - за доматите и 30 – за пипера), след което семената се промиват с чиста вода и подсушават.
В личното стопанство за обеззаразяване на земеделският инвентар най-често се използва хлорна вар (2%).
Коментари