Фумагилин-В е най-ефективното средство за профилактика и лечение на нозематоза. От няколко десетилетия този антибиотик се използва активно в много страни по света. Но през юни 2018 г. канадската компания Medivet Pharmaceuticals Ltd спря производството на фумагилин-В поради проблеми с придобиването на активното вещество на това лекарство.

Опитите на Medivet да започне производството на фумагилин в сътрудничество с френския производител на дициклохексиламин CEVA Sante Animale се провалят. Според Урсула Да Ругна, президент на Medivet, в средата на 2018 г. няма други химикали в света, сравними с фумагилин-В, въпреки че няколко лаборатории продължават да тестват други съединения за лечение на нозематоза, се опитват да ги регистрират и да получат разрешение за пускането им на пазара.

Ограничаването на производството на фумагилин-В принуди пчеларите от Северна Америка, Южна Америка, Близкия изток и други страни (фумагилин-В е забранен в ЕС) да се върнат към алтернативни методи за борба с нозематозата, включително по-строг контрол на вароа кърлежите, честа подмяна на восъци и използване на протеинови фуражи и т.н. Все пак остава голямото търсене на фумагилин-В в тези страни. Особено важно е в Канада, където зимуването на пчелите продължава от октомври до март и провокира развитието на нозематоза.

През лятото на 2019 г. ръководството на канадския съвет за мед, след като уреди формалности с Medivet, се съгласи с британската компания Vita Bee Health да възобнови производството на фумагилин-В в Канада.

Род Скарлет, изпълнителен директор на канадския съвет за мед, обяви, че без споменатото лекарство загубите на пчели през зимата в Канада могат да се повишат от „традиционните“ 25% до 50%.
Изпълнителният директор на Vita Bee Health Макс Уоткинс призна, че пътят към възобновяване на производството на фумагилин-В в Канада е "дълъг и труден", но изрази увереност, че неговата компания успешно ще се справи с трудностите и ще предостави на канадските пчелари това лекарство. Той също така подчерта, че цената на лекарството ще бъде значително по-висока, отколкото през 2018 г.
Въпросът за доставката на фумагилин-В извън Канада остава отворен.