А това е възможно при невнимателна работа с пчелните семейства. Първият проблем е, че през прелката започва да изтича вода. Кората на кълбото става рехава, топлият въглероден двуокис се пуска на дъното на кошера, където винаги има ледени кристалчета, които се стопяват. 

Вариант 1: В случай, че зазимим слабо пчелно семейство, с достатъчни хранителни запаси, то, за да се осигури оптимална температура в пчелното кълбо, е необходимо наличие на СО2 и топлинен източник с мощност 10 вата. За да се реализира това, всека пчела консумира повече мед, което естествено довежда до препълване на червото с екскременти. Следствие от това се получава разпадане на кълбото, диария и загиване на пчелното семейство.

Вариант2 : Какво се случва, ако зазимим пълноценно добре развито пчелно семейство с достатъчни хранителни запаси? Ядейки мед, пчелите отделят СО2, водни пари и топлина. За да запазва топлината, пчелното семейство формира кълбо. При изменение на външната температура плътността на кората на кълбото автоматично се променя. При понижение на температурата плътността на кората на кълбото се увеличава и обратно, при повишаването – се понижава (кората става по-рехава).